Antybiotykooporność wymaga wspólnego działania
Vytenis Povilas Andriukaitis, europejski komisarz ds. zdrowia, apeluje o wspólne działania zmierzające do rozważnego korzystania z antybiotykoterapii. Bruksela zapowiada również zwiększenie restrykcji w wykorzystywaniu preparatów w rolnictwie i medycynie weterynaryjnej
Działania ukierunkowane na właściwą antybiotykoterapię powinny obejmować szerokie spektrum ludzkiego życia. Komisarz UE ds. zdrowia Vytenis Povilas Andriukaitis podkreśla, że konieczne jest zaangażowanie nie tylko osób związanych z systemem ochrony zdrowia, ale również bezpieczeństwem sanitarnym, medycyną weterynaryjną, rolnictwem oraz ochroną środowiska.

Niepokojące dane z regionu
Europejskie statystyki nie napawają decydentów optymizmem. Tylko w 2014 roku dzienna konsumpcja antybiotyków dostępnych w aptekach wahała się w zależności od kraju w granicach 10,6 DDD (w Holandii) do 34,1 DDD (w Grecji) na 1000 pacjentów. Natomiast średnia konsumpcja antybiotyków mierzona liczbą paczek na 1000 pacjentów dziennie - wyniosła 3,1 paczki leku dziennie. Najczęściej stosowaną grupą antybiotyków w całej Europie były penicyliny (w Słowenii stanowią 67 proc. wszystkich przepisywanych antybiotyków), cefalosporyny oraz tetracykliny. W skali całego regionu w latach 2010-2014 najpoważniejszy wzrost konsumpcji antybiotyków odnotowano w Wielkiej Brytanii na drugim biegunie znalazły się natomiast Cypr i Szwecja, którym udało się ograniczyć użycie leków.
Rolnictwo na celowniku
Władze UE mają także świadomość potrzeby zmian w regulacjach związanych z używaniem antybiotyków w rolnictwie. "Bez wspólnego działania trudno nam będzie zapanować nad szerzącym się problemem antybiotykooporności. Szczególnym obszarem naszego zainteresowania jest ograniczenie wykorzystanie tych preparatów w rolnictwie, a także rozważne stosownie ich w medycynie weterynaryjnej"- podkreślił Vytenis Povilas Andriukaitis.
Na rosnącą ilość antybiotyków wykorzystywanych w rolnictwie zwrócił uwagę także Xavier Prats Monne, dyrektor generalny ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. W 2011 roku największe dawki antybiotyków w hodowli zwierząt stosowanom.in. w Hiszpanii i we Włoszech. W czasie spotkania z mediami Xavier Prats Monne podkreślił, że w UE wykorzystanie antybiotyków w celu osiągnięcia większej produkcji zwierzęcej jest zakazane, jednak dotychczasowe doświadczenia wskazują na potrzebę bardziej intensywnych działań w tym obszarze.
Holandia wzorem dla UE
W trakcie obchodów Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach o duńskich doświadczeniach związanych z redukcją wykorzystania preparatów opowiadała Marianne Donker- holenderska minister zdrowia i sportu. Od 2009 roku Holandii udało się zredukować o blisko 58 proc. poziom antybiotyków wykorzystywanych w różnorodnych gałęziach życia. Kluczem do sukcesu okazała się bardzo restrykcyjna polityka antybiotykowa obejmująca niezwykle rozważne stosowanie np. antybiotyków drugiej generacji, a także szeroko rozpowszechnione akcje edukacyjne skierowane do pacjentów. Hasło wiodące programu na 2016 rok ma brzmieć "Zdrowe zwierzęta nie potrzebują antybiotyków".
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAR