Antyoksydanty a ból

Jan Jastrzębski
opublikowano: 05-01-2009, 00:00

Suplementacja antyoksydantów pozwala zmniejszyć ból towarzyszący przewlekłemu zapaleniu trzustki. Wyniki badania opublikowano w styczniowym numerze Gastroenterology.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W podwójnie ślepym badaniu 127 pacjentów otrzymywało placebo lub antyoksydanty. Jak się okazało po 6 miesiącach, w grupie przyjmującej antyoksydanty udało się znacznie bardziej zredukować liczbę dni/miesiąc, kiedy występował ból (7,4±6,8 vs 3,2±4).

Dodatkowo zmniejszenie bólu za pomocą antyoksydantów wiązało się z ograniczeniem liczby przyjmowanych tabletek przeciwbólowych w stosunku do tej w grupie przyjmującej placebo (10,5±11,8 vs 4,4±5,8).

32% pacjentów przyjmujących suplementy antyoksydantów zostało całkowicie uwolnionych od bólu, najwcześniej już po 3 miesiącach.

Źródło: DGNews; www.docguide.com

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.