Ciężarna powinna przyjmować witaminę D
Dzieci matek, które miały niedobory witaminy D w trakcie ciąży, są bardziej narażone na otyłość - twierdzą naukowców z University of Southampton.
W badaniu, wyniki którego zostaną opublikowane w lipcowym American Journal of Clinical Nutrition, wzięło udział 977 ciężarnych kobiet. Zgodnie z otrzymanymi rezultatami, dzieci urodzone przez matki, które miały niski poziom witaminy D podczas ciąży, miały więcej tkanki tłuszczowej w wieku 6 lat. Co gorsza, gromadziła się ona w okolicach brzucha.
Badanie zostało przeprowadzone w Wielkiej Brytanii. Niedobór witaminy D jest tam powszechny wśród młodych kobiet i chociaż są one zachęcane do przyjmowania dodatkowych 10 μg dziennie witaminy D w czasie ciąży, suplementacja nie jest powszechna.
„W kontekście obecnych obaw o niedobory witaminy D u młodych kobiet oraz wzrostu wskaźnika otyłości u dzieci powinniśmy jak najwięcej wiedzieć o długoterminowych konsekwencjach dla zdrowia potomstwa, kobiet mających niedobory tej witaminy” - powiedział dr Sian Robinson, kierujący badaniem.
Źródło: Am. J. Clin. Nutr. 2012, online 23 maja; doi: 10.3945/ajcn.112.037473
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Iwona Kazimierska