Ciężarna powinna przyjmować witaminę D

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 02-06-2012, 09:12

Dzieci matek, które miały niedobory witaminy D w trakcie ciąży, są bardziej narażone na otyłość - twierdzą naukowców z University of Southampton.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W badaniu, wyniki którego zostaną opublikowane w lipcowym American Journal of Clinical Nutrition, wzięło udział 977 ciężarnych kobiet. Zgodnie z otrzymanymi rezultatami, dzieci urodzone przez matki, które miały niski poziom witaminy D podczas ciąży, miały więcej tkanki tłuszczowej w wieku 6 lat. Co gorsza, gromadziła się ona w okolicach brzucha.

Badanie zostało przeprowadzone w Wielkiej Brytanii. Niedobór witaminy D jest tam powszechny wśród młodych kobiet i chociaż są one zachęcane do przyjmowania dodatkowych 10 μg dziennie witaminy D w czasie ciąży, suplementacja nie jest powszechna.

„W kontekście obecnych obaw o niedobory witaminy D u młodych kobiet oraz wzrostu wskaźnika otyłości u dzieci powinniśmy jak najwięcej wiedzieć o długoterminowych konsekwencjach dla zdrowia potomstwa, kobiet mających niedobory tej witaminy” - powiedział dr Sian Robinson, kierujący badaniem.


Źródło: Am. J. Clin. Nutr. 2012, online 23 maja; doi: 10.3945/ajcn.112.037473

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.