Cudowna tkanka tłuszczowa

Jan Jastrzębski
opublikowano: 10-04-2009, 00:00

Tkanka tłuszczowa brunatna ma wysoki potencjał w wydatkowaniu energii. Jej stymulacja mogłaby być swoistą metodą odchudzania. Niestety, najwięcej jej mają dzieci i osoby szczupłe i nie do końca wiadomo, jak ją aktywować.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badaniom nad tkanką tłuszczową brunatną poświęcili uwagę naukowcy z Massachusetts. W przeprowadzonych u 1972 osób badaniach pozytonową tomografią emisyjną i tomografią komputerową (PET-CT) zauważyli oni odwrotną korelację pomiędzy objętością tkanki tłuszczowej brunatnej a wartością BMI (body-mass index).

Osoby szczupłe (niskie BMI) i starsze okazały się mieć więcej tkanki tłuszczowej brunatnej od osób o wyższym BMI. Dodatkowo tkanka ta była bardziej aktywna czynnościowo wśród kobiet i osób szczupłych.

Wydaje się, że brunatna tkanka tłuszczowa ma znaczenie dla metabolizmu dorosłego człowieka. Wbrew wcześniejszym przypuszczeniom dorośli mogą jej mieć więcej niż się wydawało. Być może to właśnie jej aktywacja powinna być celem w leczeniu otyłości.

Źródło: NEJM 2009; 360(15):1500-1525

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.