Dbaj o serce, jedz truskawki
Flawonoidy zawarte w borówkach i truskawkach mogą aż o jedną trzecią zredukować ryzyko ataku serca u kobiet – donoszą amerykańscy naukowcy na łamach Circulation: Journal of the American Heart Association.
Analizę badawczą przeprowadzono na grupie 93 600 kobiet w wieku 25-42 lata, które zarejestrowane były w jednym z najdłuższych długoterminowych badań - Nurses' Health Study II, i co cztery lata wypełniały kwestionariusz dotyczący swojej diety. Naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego z Harvardu oraz brytyjskiego Uniwersytetu z Zachodniej Anglii (UEA) z Norwich zwrócili uwagę na 32 procentowy spadek ryzyka wystąpienia zawału serca u pacjentek, które często do swojej diety wprowadzały jagody oraz truskawki.

Badacze przypuszczają, że na pozytywny wpływ tych owoców na incydenty kardiologiczne mają zawarte w nich antocyjany należące do grupy flawonoidów, które rozszerzają tętnice oraz poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Wyniki były niezależne od innych czynników ryzyka, takich jak wiek, wysokie ciśnienie krwi, wywiad rodzinny (oraz uwarunkowania z nim związane, wcześniejsze atak serca, masa ciała, ćwiczenia fizyczne, palenie tytoniu, czy spożycie kofeiny i alkoholu.
Circulation. 2013;127:188-196, doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.122408
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MM, IKA