Europejska rejestracja apiksabanu

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 14-06-2011, 00:00

Apiksaban (Eliquis, Pfizer/Bristol-Myers Squibb) lek należący do nowoczesnej, przełomowej klasy antykoagulantów – selektywnych inhibitorów czynnika Xa - został dopuszczony do obrotu w krajach Unii Europejskiej. Zgodnie z zarejestrowanymi wskazaniami może być stosowany w profilaktyce choroby żylno-zakrzepowej u dorosłych pacjentów po operacji implantacji protezy stawu biodrowego lub kolanowego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
U pacjentów, którzy przeszli całkowitą aloplastykę stawu kolanowego lub biodrowego ryzyko wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ) – gdy nie stosuje się profilaktyki – wynosi od 40 do 60 proc. Dotychczasowym standardem profilaktyki przeciwzakrzepowej u tych pacjentów była enoksaparyna. Randomizowane badania kliniczne ADVANCE-2 i ADVANCE-3, będące częścią programu badawczego EXPANSE, wykazały, że bardziej skuteczny niż enokasparyna w prewencji ŻChZZ u pacjentów ortopedycznych jest nowy lek- apiksaban. Co istotne, stosowanie apiksabanu nie powoduje zwiększania częstości poważnych i istotnych klinicznie krwawień w porównaniu do enoksyparyny.

W badaniach ADVANCE-2 i ADVANCE-3 uczestniczyło ponad 8 000 pacjentów. Główny punkt końcowy tych badań obejmował bezobjawową lub objawową zakrzepicę żył głębokich, zatorowość płucną niepowodującą zgonu oraz zgon z jakiejkolwiek przyczyny w czasie trwania obserwacji. Otrzymane korzystne wyniki stały się podstawą o zarejestrowania apiksabanu.

Apiksaban jest podawany w dawce 2,5 mg dwa razy na dobę. Zalecany czas stosowania leku wynosi u pacjentów po planowej aloplastyce stawu biodrowego od 32 do 38 dni, a po aloplastyce stawu kolanowego od 10 do 14 dni.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.