Odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko parkinsonizmu

Bartosz Kiersztyn
opublikowano: 13-12-2006, 00:00

Z szacunkowych danych wynika, że na chorobę Parkinsona cierpi na świecie ponad 6,3 milionów ludzi. Choć badania nad parkinsonizmem trwają od wielu lat, to do dziś nie istnieje jednoznaczna, wyczerpująca teoria wyjaśniająca przyczynę tej choroby.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Wielu badaczy podziela jednak pogląd, że występuje ona na skutek koincydencji wielu czynników endo- i egzogennych i jest efektem zarówno uwarunkowań genetycznych, jak i wpływu stresogennych warunków środowiskowych. Jedną z części wieloelementowej mozaiki składającej się na wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia choroby Parkinsona może być niewłaściwa dieta. W badaniach opublikowanych na łamach czasopisma Neurology naukowcy z Erasmus Medical Center podjęli próbę weryfikacji hipotezy: czy dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe może zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
Grupę badanych stanowiło 5289 osób w wieku 55 lat lub starszych, bez zróżnicowania na płeć, które w momencie rozpoczęcia badań nie wykazywały objawów demencji i parkinsonizmu. Na starcie określono także szczegółowo dietę i zwyczaje żywieniowe badanych. Następnie przez sześć lat w sposób ciągły kontrolowano dietę i stan zdrowia grupy na podstawie badań prowadzonych przez eksperymentatorów oraz informacji pozyskanych z medycznych baz danych. W tym okresie u 51 osób stwierdzono symptomy wskazujące na wystąpienie choroby Parkinsona.
Po przeanalizowaniu uzyskanych danych z zastosowaniem modelu regresji wieloczynnikowej Coxa, autorzy stwierdzili istotny statystycznie związek pomiędzy wzrostem ilości spożywanych jednonienasyconych (MUFA) i wielonienasyconych (PUFA) kwasów tłuszczowych a spadkiem ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona. Nie stwierdzili zaś takiego związku w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i tłuszczów trans. Wyniki badań dowodzą, że dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ważny komponent błon komórek nerwowych i ze względu na właściwości antyutleniające oraz przeciwzapalne uznawane są za związki chroniące neurony przed degradacją, może stanowić istotny czynnik zmniejszający ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
Wyniki badań implikują, że zmiana zwyczajów żywieniowych i wzbogacenie codziennych posiłków w bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe produkty należące do kanonu "zdrowego odżywiania", takie jak np. ryby (makrela, tuńczyk), oliwki, awokado, oleje słonecznikowe, oleje rzepakowe, kukurydza czy inne produkty tzw. diety śródziemnomorskiej, poza innymi korzyściami zdrowotnymi, przyczynić się może również do zmniejszenia prawdopodobieństwa zapadnięcia na parkinsonizm. (BK)

Źródło: Neurology 2005, 64: 2040-2045.




Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Bartosz Kiersztyn

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.