Program „Wiem, co Wybieram” walczy z nadwagą
„Wiem, co Wybieram” to polski program Fundacji Choices International, której celem jest walka z dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi. Na początku maja powstała jego rada naukowa.
W jej skład weszli prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr hab. Krystyna Rejman, prof. Anna Brzozowska, prof. Anna Gronowska-Senger, dr Magdalena Montowska, dr hab. Jolanta Czarnocińska, prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Pierwszym zadaniem rady jest adaptacja międzynarodowych kryteriów do rodzimych warunków żywieniowych, bowiem głównym celem jest to, aby program mógł w rzeczywisty sposób wpłynąć na nawyki żywieniowe Polaków oraz na podejście producentów do reformulacji ich produktów spożywczych.
Naukowcy przekazują alarmujące wieści o epidemii otyłości w Polsce. Co druga osoba w naszym kraju cierpi z powodu nadwagi lub otyłości (dane GUS). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększać ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów. WHO zaapelowała do rządów, przemysłu spożywczego i instytucji zdrowia o współpracę w walce z nadwagą i otyłością.
Międzynarodowa Fundacja Choices International odpowiedziała na apel WHO
i wypowiedziała walkę chorobom cywilizacyjnym oraz nadwadze. Fundacja wie, że aby osiągnąć sukces, niezbędne jest zaangażowanie producentów żywności. Modyfikując składy swoich produktów mogą przyzwyczajać konsumentów do produktów, które są dla nich lepsze, tym samym również dbać o ich zdrowie. To dlatego Fundacja Choices International zachęca producentów, by stopniowo obniżali kaloryczność produktów, a także zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli i cukru oraz podnosili zawartość błonnika.
By wytyczyć drogę dla producentów Międzynarodowa Rada Naukowa Fundacji Choices International, uwzględniając rekomendacje żywieniowe WHO, stworzyła kryteria dla wszystkich kategorii artykułów spożywczych. Określają one maksymalne i minimalne zawartości cukrów dodanych, soli, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans i błonnika dla wszystkich grup produktowych. Producentom, którzy postanowili dołączyć do inicjatywy, Fundacja Choices przyznaje logo, które w Polsce pojawia się pod nazwą „Wiem, co Wybieram” dla produktów, które spełnią kryteria. Zgodność składu produktu z kryteriami weryfikuje niezależny, certyfikowany instytut badawczy.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: IKA