Pszczoły na pomoc medycynie
Miód pszczeli może stanowić skuteczną alternatywę dla antybiotyków – twierdzą naukowcy. W czasach, gdy odporność bakterii na kolejne leki nowej generacji staje się coraz poważniejszym problem w krajach Zachodu, pasieki mogą stać się bastionem walki z infekcjami.
Ludzie od wieków używali kwiatowego nektaru produkowanego w ulach do leczenia, np. do okładania ran. To zadziwiające, że dopiero teraz naukowcy postanowili przyjrzeć się mu dokładniej pod mikroskopem. Z badań laboratoryjnych Uniwersytetu Lund w Szwajcarii, opisanych w International Wound Journal, wynika, że dobre bakterie mlekowe (ang. Lactic Acid Bacteria, LAB) znajdujące się w plastrach świeżego miodu potrafią zwalczać liczne bakterie atakujące ludzi, m.in. gronkowca złocistego, enterokoki wankomycyno odporne, pałeczki ropy błękitnej oraz inne patogeny wywołujące np. ciężkie infekcje szpitalne.

Naukowcy zidentyfikowali aż 13 rodzajów żywych, bardzo pożytecznych bakterii mlekowych, zamieszkujących żołądki pszczół. Żyją one w symbiozie z tymi owadami i pomagają w produkcji miodu. Występują niemal w każdej szerokości geograficznej – jednak są zabijane w procesie przetwarzania pszczelego nektaru. Dlatego znajdziemy je tylko w miodzie świeżo zebranym z pasieki, a nie tym kupowanym w sklepie.
– Antybiotyki zawierają na ogół jedną substancję aktywną, działającą przeciw wąskiemu spektrum baterii. Wszystkie 13 żywych bakterii mlekowych występujących w miodzie, zastosowane jednocześnie, jest w stanie wyprodukować odpowiednią dla konkretnego zagrożenia dawkę składników antymikrobiologicznych – powiedział dr Tobias Olofsson, specjalista od mikrobiologii medycznej na Uniwersytecie Lund i jeden ze współautorów badania.
Pszczelich bakterii nie testowano dotąd na ludziach, dlatego konieczne są kolejne badania, które potwierdziłyby ich właściwości. Testy przeprowadzono w laboratoriach oraz m.in. na koniach.
Źródło: Medical News Today
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AR