Sanepid w pogotowiu. Powódź sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych

KL
opublikowano: 15-09-2024, 15:10

W związku z sytuacją powodziową na południu kraju przy Głównym Inspektorze Sanitarnym pracuje sztab kryzysowy. Działania Inspekcji koncentrują się na monitorowaniu zabezpieczenia dostępności wody do spożycia o właściwej jakości i niedopuszczeniu do obrotu żywności, która uległa zalaniu. W Nysie konieczna była ewakuacja szpitala.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Powódź w południowej Polsce.
Powódź w południowej Polsce.
Foto.Ministerstwa Infrastruktury/PortalX

W związku z sytuacją powodziową na południu Polski Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektor Sanitarny są w stałym kontakcie z lokalnymi samorządami w województwach dolnośląskim, małopolskim, śląskim i opolskim. Działają lokalne sztaby kryzysowe, które na bieżąco oceniają sytuację oraz identyfikują potrzeby dodatkowych działań m.in. służb medycznych i sanitarnych. Zabezpieczono też zapasy potrzebnych szczepionek w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Dramatyczne sceny rozegrały się w szpitalu powiatowym w Nysie, gdzie woda wdarła się na szpitalny oddział ratunkowy. Pacjenci zostali stamtąd ewakuowani na pontonach i łodziach. NFZ podał, że ewakuowano 33 pacjentów, w tym dzieci, kobiety w ciąży, pacjentów z oddziałów chorób wewnętrznych i chirurgicznego.

Rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem

Jednocześnie od momentu powstania zagrożenia powodziowego przy GIS pracuje sztab kryzysowy, a wojewódzcy inspektorzy sanitarni są włączeni do wojewódzkich sztabów kryzysowy działających lokalnie. Wojewódzkie placówki Państwowej Inspekcji Sanitarnej pozostają w gotowości do podjęcia działań w przypadku zagrożenia dla ujęć wody pitnej. Ich działania koncentrują się aktualnie na monitorowaniu zabezpieczenia dostępności wody do spożycia i niedopuszczeniu do obrotu żywności, która uległa zalaniu.;

Równolegle NFZ monitoruje sytuację m.in w szpitalach, zakładach opiekuńczo-leczniczych i uzdrowiskach w zakresie m.in. podtopień, braku prądu, koniecznej ewakuacji pacjentów, zabezpieczenia leków i sprzętu.

Eksperci przypominają, że woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w chłodnych i wilgotnych pomieszczeniach mogą one pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni.

WAŻNE! Nie wolno spożywać produktów, które zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane. Zanieczyszczona żywność ( wszystko, co jest pokryte szlamem) musi być zniszczona. Nie można jeść owoców i warzyw z zalanych ogródków.

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.