Sanepid w pogotowiu. Powódź sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych
W związku z sytuacją powodziową na południu kraju przy Głównym Inspektorze Sanitarnym pracuje sztab kryzysowy. Działania Inspekcji koncentrują się na monitorowaniu zabezpieczenia dostępności wody do spożycia o właściwej jakości i niedopuszczeniu do obrotu żywności, która uległa zalaniu. W Nysie konieczna była ewakuacja szpitala.

W związku z sytuacją powodziową na południu Polski Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektor Sanitarny są w stałym kontakcie z lokalnymi samorządami w województwach dolnośląskim, małopolskim, śląskim i opolskim. Działają lokalne sztaby kryzysowe, które na bieżąco oceniają sytuację oraz identyfikują potrzeby dodatkowych działań m.in. służb medycznych i sanitarnych. Zabezpieczono też zapasy potrzebnych szczepionek w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Dramatyczne sceny rozegrały się w szpitalu powiatowym w Nysie, gdzie woda wdarła się na szpitalny oddział ratunkowy. Pacjenci zostali stamtąd ewakuowani na pontonach i łodziach. NFZ podał, że ewakuowano 33 pacjentów, w tym dzieci, kobiety w ciąży, pacjentów z oddziałów chorób wewnętrznych i chirurgicznego.
Rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem
Jednocześnie od momentu powstania zagrożenia powodziowego przy GIS pracuje sztab kryzysowy, a wojewódzcy inspektorzy sanitarni są włączeni do wojewódzkich sztabów kryzysowy działających lokalnie. Wojewódzkie placówki Państwowej Inspekcji Sanitarnej pozostają w gotowości do podjęcia działań w przypadku zagrożenia dla ujęć wody pitnej. Ich działania koncentrują się aktualnie na monitorowaniu zabezpieczenia dostępności wody do spożycia i niedopuszczeniu do obrotu żywności, która uległa zalaniu.;
Równolegle NFZ monitoruje sytuację m.in w szpitalach, zakładach opiekuńczo-leczniczych i uzdrowiskach w zakresie m.in. podtopień, braku prądu, koniecznej ewakuacji pacjentów, zabezpieczenia leków i sprzętu.
Eksperci przypominają, że woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w chłodnych i wilgotnych pomieszczeniach mogą one pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni.
WAŻNE! Nie wolno spożywać produktów, które zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane. Zanieczyszczona żywność ( wszystko, co jest pokryte szlamem) musi być zniszczona. Nie można jeść owoców i warzyw z zalanych ogródków.
Źródło: Puls Medycyny