Uwaga na posiłki poza domem
Według naukowców z Singapuru, zwiększają one ryzyko nadciśnienia.
Uczeni z Duke-NUS Graduate Medical School Singapore przestrzegają przed wysoką liczbą kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i dużą ilością soli. Z tym najczęściej wiążą się posiłki spożywane poza domem, a to prowadzi do nieciekawych konsekwencji.
Badacze przyjrzeli się ponad 500 uczęszczającym na Uniwersytet osobom w wieku od 18 do 40 lat . Wzięto pod uwagę indeks masy ciała uczestników (BMI), styl życia (w tym zwyczaje dotyczące jedzenia), aktywność fizyczną i właśnie ciśnienie krwi.
Statystyczna analiza pokazała kilka znanych już zjawisk - nadciśnieniu sprzyjało palenie papierosów, wyższy BMI, niższa aktywność fizyczna. Okazało się też jednak, że duży wpływ miał również zwyczaj jedzenia poza domem. Osoby z nadciśnieniem i stanem przednadciśnieniowym częściej stołowały się w ten właśnie sposób. Już jeden posiłek tygodniowo o 6 proc. zwiększał ryzyko stanu przednadciśnieniowego.
Uczeni sugerują, aby lekarze doradzali młodym osobom aby w razie potrzeby, zmieniły swój styl odżywiania.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT