Uwaga na posiłki poza domem

MAT
opublikowano: 13-04-2015, 10:49

Według naukowców z Singapuru, zwiększają one ryzyko nadciśnienia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Uczeni z Duke-NUS Graduate Medical School Singapore przestrzegają przed wysoką liczbą kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i dużą ilością soli. Z tym najczęściej wiążą się posiłki spożywane poza domem, a to prowadzi do nieciekawych konsekwencji.
Badacze przyjrzeli się ponad 500 uczęszczającym na Uniwersytet osobom w wieku od 18 do 40 lat . Wzięto pod uwagę indeks masy ciała uczestników (BMI), styl życia (w tym zwyczaje dotyczące jedzenia), aktywność fizyczną i właśnie ciśnienie krwi.

Statystyczna analiza pokazała kilka znanych już zjawisk - nadciśnieniu sprzyjało palenie papierosów, wyższy BMI, niższa aktywność fizyczna. Okazało się też jednak, że duży wpływ miał również zwyczaj jedzenia poza domem. Osoby z nadciśnieniem i stanem przednadciśnieniowym częściej stołowały się w ten właśnie sposób. Już jeden posiłek tygodniowo o 6 proc. zwiększał ryzyko stanu przednadciśnieniowego.

Uczeni sugerują, aby lekarze doradzali młodym osobom aby w razie potrzeby,  zmieniły swój styl odżywiania.

 

 

 

 

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.