W odchudzaniu ważne nie tylko kalorie
Naukowcy amerykańscy badający skuteczność różnych metod odchudzania się doszli do wniosku, że dla powodzenia kuracji ważna jest nie sama liczba spożywanych kalorii, ale też to skąd one pochodzą. Raport ze swojej obserwacji 120 tys. osób opublikowali w New England Journal of Medicine.
Jeszcze ważniejsza niż aktywność fizyczna okazała się jednak stosowana dieta. Osoby umiarkowanie aktywne fizycznie, ale spożywające dużo tuczących potraw były w grupie uczestników szybko przybierających na wadze. Najistotniejszym parametrem sprzyjającym tyciu lub odchudzaniu okazał się skład jakościowy diety, a nie ilość spożywanych pokarmów i kalorii.
Za najbardziej tuczące uznano frytki i chipsy, następnie słodkie napoje gazowane oraz mięso. Na przeciwległym biegunie tzw. wśród produktów najbardziej pomocnych w odchudzaniu znalazły się warzywa, pełne ziarna, owoce, jogurty i orzechy.
Źródło: NEJM 2011, 364:2392-2404.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka