W odchudzaniu ważne nie tylko kalorie

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 02-08-2011, 00:00

Naukowcy amerykańscy badający skuteczność różnych metod odchudzania się doszli do wniosku, że dla powodzenia kuracji ważna jest nie sama liczba spożywanych kalorii, ale też to skąd one pochodzą. Raport ze swojej obserwacji 120 tys. osób opublikowali w New England Journal of Medicine.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badacze z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego przeanalizowali stan zdrowia i BMI 120 tys. uczestników trzech dużych badań amerykańskich badań epidemiologicznych: Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II oraz Health Professionals Follow-up Study. Obserwacje uczestników trwały od 12 do 20 lat, podczas których każdy z nich co 2 lata wypełniał ankietę, w której podawał swoją aktualną masę ciała i wskaźnik BMI, szczegółowo opisywał sposób odżywiania się oraz uprawianą aktywność fizyczną. Analiza potwierdziła istotne znaczenie wysiłku fizycznego dla zachowania prawidłowej masy ciała. Okazało się, że osoby uprawiające sport tyły o ponad połowę wolniej niż wynosiła średnia dla całej badanej populacji tj. 0,5 kg/1 rok.

Jeszcze ważniejsza niż aktywność fizyczna okazała się jednak stosowana dieta. Osoby umiarkowanie aktywne fizycznie, ale spożywające dużo tuczących potraw były w grupie uczestników szybko przybierających na wadze. Najistotniejszym parametrem sprzyjającym tyciu lub odchudzaniu okazał się skład jakościowy diety, a nie ilość spożywanych pokarmów i kalorii.

Za najbardziej tuczące uznano frytki i chipsy, następnie słodkie napoje gazowane oraz mięso. Na przeciwległym biegunie tzw. wśród produktów najbardziej pomocnych w odchudzaniu znalazły się warzywa, pełne ziarna, owoce, jogurty i orzechy.

Źródło: NEJM 2011, 364:2392-2404.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.