Wino na percepcję?

Marta Markiewicz
opublikowano: 19-08-2010, 00:00

Umiarkowane spożycie wina nie wpływa na słabsze rezultaty w wynikach testów percepcji – dowodzą norwescy naukowcy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Na podstawie wyników badania 5033 mężczyzn i kobiet naukowcy z University of Tromsø przekonują, że umiarkowane spożycie wina nie wpływa na rażąco niższe wyniki uzyskiwane przez pacjentów w testach percepcji.

Wyniki testów przeprowadzonych u kobiet spożywających wino 4 lub więcej razy w okresie 2 tygodni nie były gorsze od wyników pacjentek, które spożywały wino zaledwie raz na dwa tygodnie. Autorzy badania stwierdzili również, że picie nie było związane ze znacznie niższymi funkcjami poznawczymi.

W ciągu ostatnich trzech lat, związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a funkcjami poznawczymi analizowano w blisko 68 badaniach, które objęły 145 308 mężczyzn i kobiet w populacjach o różnych modelach spożywania alkoholu. Większość badań wskazała zależność między umiarkowanym spożyciem alkoholu a lepszymi funkcjami poznawczymi i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia demencji, w tym również otępienia i choroby Alzheimera.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Markiewicz

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.