Wit. D dla nastolatków

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 03-04-2009, 00:00

Niski poziom witaminy D (25[OH]D) w osoczu silnie predysponuje do nadciśnienia, hiperglikemii i zespołu metabolicznego – wykazało duże badanie epidemiologiczne prowadzone w grupie nastolatków i zaprezentowane podczas 49 dorocznej konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Chorób Serca (AHA) dotyczącej prewencji i epidemiologii chorób sercowo-naczyniowych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Związek pomiędzy stężeniem witaminy D a ryzykiem chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych został zauważony podczas analizy danych 3577 osób w wieku 12-19 lat, uczestniczących w latach 2001-2004 w badaniu National Health and Nutrition Examination Study (NHANES).

Uczestników badania podzielono na cztery grupy w zależności od poziomu witaminy D. Okazało się, że nastolatki z grupy o najniższym stężeniu witaminy D (< 15 ng/ml) są prawie czterokrotnie bardziej zagrożone zespołem metabolicznym i ponad dwukrotnie nadciśnieniem niż nastolatki z grupy o najwyższym stężeniu kalcyferolu (> 26 ng/ml).

Niepokojący jest wzrost odsetka nastolatków z deficytem witaminy D. W latach 1988-1994 poziom kalcyferolu poniżej 11 ng/ml obserwowano u 2,6 proc. młodych osób, a w latach 2005-2006 już u 9,2 proc. nastolatków.

Choć otrzymane wyniki zostały uznane przez autorów badania za „dość alarmujące”, to jest jeszcze za wcześnie na wprowadzenie rekomendacji dotyczących suplementacji witaminą D u nastolatków. Do tego potrzebne są dalsze badania.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.