Wyższe stężenie witaminy D nie zmniejsza ryzyka raka

AK/red.kl
opublikowano: 31-03-2017, 14:07

Badania opublikowane 28. marca w JAMA wykazały, że u kobiet w wieku pomenopauzalnym suplementacja witaminy D oraz wapnia nie zmniejsza ryzyka zachorowania na chorobę nowotworową.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Przebadano ponad 2300 kobiet powyżej 55. roku życia. Uczestniczki badania zostały losowo podzielone na dwie grupy. Kobietom z jednej grupy podawano wapń i witaminę D (dawka 2000IU), zaś druga grupa otrzymywała placebo. 

Po 4 latach obserwacji stwierdzono, że 4 proc. kobiet z pierwszej grupy zachorowało na chorobę nowotworową, zaś w grupie drugiej nowotwór rozpoznano u prawie 6 proc. kobiet. 

Dotychczasowe obserwacje wskazywały, że niższy poziom witaminy D w surowicy może wiązać się z większym ryzykiem zachorowania na chorobę nowotworową. Wyniki powyższego badania sugerują, że wyższe stężenie witaminy D w surowicy oraz suplementacja witaminy D i wapnia nie zmniejszają ryzyka zachorowania na raka w tej grupie pacjentów.

 

Źródło: www.jamanetwork.com

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AK/red.kl

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.