Zbyt dużo „słodkich” dzieci
Polscy uczniowie z grupy wiekowej 10-17 lat mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności, co jest przyczyną rosnącej wśród nich otyłości – wynika z najnowszych badań psychologów z wrocławskiego oddziału Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej.
„Młodzi mają łatwy dostęp do wysokokalorycznych przekąsek i słodzonych napojów. W badaniu deklarowali, że prawie zawsze wolno im po nie sięgnąć, zarówno w domu, jak i w szkole, a także podczas aktywności pozaszkolnych”– komentuje Anna Januszewicz, współautorka badania, wykładowca i psychodietetyk z SWPS we Wrocławiu.
Jednocześnie 40 proc. młodych uczestników ankiety zgodziło się, że w szkołach nie powinno się sprzedawać niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek oraz słodzonych napojów. Blisko 35 proc. uważa, że ceny tych produktów powinny zostać podniesione, co stanowiłoby barierę ograniczającą ich spożycie.
„Młodzi ludzie chcą zmiany polityki cenowej, większej obecności programów promocji zdrowego trybu życia w szkole i częstszych rozmów z rodzicami na temat odżywiania. Dorośli nie wykorzystują jednak tej chęci i wciąż oferują młodym ludziom słodkie i słone przekąski”- uważa kierująca badaniem prof. Aleksandra Łuszczyńska.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Marta Markiewicz