Zdrowe cięcie kalorii

Jan Jastrzębski
opublikowano: 29-01-2009, 00:00

Do redukcji kalorii spożywanych przez osoby starsze zachęcają wyniki najnowszych badań. Zmniejszenie o 30 proc. kaloryczności posiłków pozwala na poprawę pamięci i procesów myślowych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Demencja, pogorszenie funkcji poznawczych i upośledzenie procesów myślowych to problemy starości. Wyniki badań sugerują, że każdy może zrobić coś, aby zapobiec tym konsekwencjom starzenia. Jedną z takich metod jest ograniczenie spożywanych kalorii.

O dobroczynne działanie na pamięć i percepcję podejrzewany jest wpływ diety na insulinooporność oraz wrażliwość na białko C-reaktywne. Zmiana nawyków żywieniowych i w konsekwencji zmniejszenie kaloryczności posiłków skutkuje mniejszą opornością na insulinę.

Wprowadzenie do swojego życia takich zmian może być szczególnie istotne we wczesnym etapie choroby Alzheimera i upośledzeniu funkcji poznawczych.

Osoby, które wzięły udział w badaniu miały średnio 60,5 lat i wskaźnik BMI na poziomie 28. Ich dietę ograniczono do spożycia 1200 kalorii dziennie.

Źródło: PNAS 2009; 106:1255-126

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.