Zdrowe cięcie kalorii
Do redukcji kalorii spożywanych przez osoby starsze zachęcają wyniki najnowszych badań. Zmniejszenie o 30 proc. kaloryczności posiłków pozwala na poprawę pamięci i procesów myślowych.
O dobroczynne działanie na pamięć i percepcję podejrzewany jest wpływ diety na insulinooporność oraz wrażliwość na białko C-reaktywne. Zmiana nawyków żywieniowych i w konsekwencji zmniejszenie kaloryczności posiłków skutkuje mniejszą opornością na insulinę.
Wprowadzenie do swojego życia takich zmian może być szczególnie istotne we wczesnym etapie choroby Alzheimera i upośledzeniu funkcji poznawczych.
Osoby, które wzięły udział w badaniu miały średnio 60,5 lat i wskaźnik BMI na poziomie 28. Ich dietę ograniczono do spożycia 1200 kalorii dziennie.
Źródło: PNAS 2009; 106:1255-126
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski