Aspartam trafi na listę produktów rakotwórczych? W lipcu decyzja Agencji Badań nad Rakiem (IARC)
Aspartam – jeden z najpopularniejszych słodzików na świecie, stosowany m.in. w napojach dietetycznych i gumie do żucia, zostanie w lipcu po raz pierwszy wymieniony przez działającą w ramach WHO Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Przegląd dokonywany przez IARC ma na celu ocenę, czy produkt stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, na podstawie wszystkich opublikowanych dowodów. Nie bierze pod uwagę, ile produktu dana osoba może bezpiecznie spożyć. Takie wytyczne wydaje komitet ekspertów WHO ds. dodatków do żywności (JECFA).
Spożycie aspartanu wiąże się z ryzykiem zdrowotnym?
Od 1981 roku JECFA twierdzi, że aspartam można bezpiecznie spożywać w ramach przyjętych dziennych limitów. Na przykład osoba dorosła ważąca 60 kg musiałaby wypijać codziennie od 12 do 36 puszek dietetycznego napoju gazowanego – w zależności od ilości aspartamu w napoju – aby być narażona na ryzyko zdrowotne. Najnowsze ustalenia w sprawie stosowania słodzika JECFA ma ogłosić 14 lipca 2023 r.
Zdarzało się, że wcześniejsze decyzje Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem spotkały się z krytyką za wywoływanie niepotrzebnej paniki wśród konsumentów. Tak było w przypadku umieszczenia na liście produktów „prawdopodobnie rakotwórczych” telefonów komórkowych.
– IARC nie jest organem zajmującym się bezpieczeństwem żywności, a przegląd wpływu na zdrowie aspartamu opiera się w dużej mierze na szeroko zdyskredytowanych badaniach – powiedziała Frances Hunt-Wood, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA).
Wyższe spożycie słodzików to wyższe ryzyko raka?
Aspartam był szeroko badany przez lata. W zeszłym roku badanie obserwacyjne przeprowadzone we Francji wśród 100 tys. dorosłych wykazało, że osoby, które spożywały większe ilości sztucznych słodzików – w tym aspartamu – miały nieco wyższe ryzyko zachorowania na raka. Z badania przeprowadzonego przez Instytut Ramazzini we Włoszech na początku 2000 roku wynikało, że niektóre nowotwory u myszy i szczurów były powiązane z aspartamem.
Aspartam jest dopuszczony do użytku na całym świecie przez organy regulacyjne, które dokonały przeglądu wszystkich dostępnych dowodów, a główni producenci żywności i napojów przez dziesięciolecia bronili stosowania tego składnika. IARC poinformowała, że jej eksperci ocenili 1300 badań w swoim bieżącym przeglądzie.
Źródło: Puls Medycyny