Awokado źródłem leku na białaczkę?
Zawarty w awokado lipid selektywnie niszczy komórki macierzyste ostrej białaczki szpikowej.
Cząsteczkę odkrył zespół naukowców kierowany przez prof. Paula Spagnuolo z University of Waterloo. Praca ich autorstwa ukazała się w prestiżowym piśmie Cancer Research.
Laboratorium prof. Spagnuolo specjalizuje się w stosowaniu typowych dla przemysłu farmaceutycznego, rygorystycznych procedur w badaniu obiecujących związków pochodzących z pożywienia.
"Przeprowadziliśmy wiele testów aby określić, jak ten nowy lek działa na poziomie molekularnym i potwierdziliśmy, że selektywnie celuje on w macierzyste komórki raka, zdrowe pozostawiając nienaruszone." - opowiada uczony. Substancji nadano nazwę awokatyna B.
Do ewentualnego wprowadzenia leku do praktyki, musi upłynąć jeszcze wiele lat, ale razem z Centre for Commercialization of Regenerative Medicine, uczeni pracują nad wprowadzeniem awokatyny do I fazy badań klinicznych.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT