Czekolada ochroni cię przed zawałem?
Jeden po drugim upadają ostatnio mity na temat czekolady. Z najnowszych badań wynika, że jej regularne spożywanie może zmniejszać... ryzyko wystąpienia choroby serca lub udaru.
Spożywanie nawet do 100 g dziennie czekolady (odpowiednik jednej tabliczki), która jest bogata we flawonoidy, wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi – twierdzą brytyjscy naukowcy, których artykuł opublikowano niedawno na łamach pisma "Heart". Potwierdziły to badania przeprowadzone na 25 tys. ochotnikach – kobietach i mężczyznach z Norfolk w Anglii, u których przez 12 lat monitorowano historię chorób i codzienną dietę.

U osób, które jadły więcej czekolady na co dzień zauważono aż o 25 proc. niższe ryzyko wystąpienia śmierci spowodowanej zawałem i o 11 proc. niższe ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia w porównaniu z osobami, które wykluczyły czekoladę ze swojej diety lub spożywały ją sporadycznie. Ponadto, amatorzy kakaowych przysmaków rzadziej trafiali do szpitala z powodu choroby wieńcowej (o 9 proc.) i mieli mniej udarów (o 23 proc.).
Dotychczas to ciemna czekolada, bogata w kakao i uboga w cukier, uważana była za zdrową. Już wcześniej wiele badań wskazywało, że ta ostatnia może mieć właściwości kardioprotekcyjne. Tym razem naukowcy mają także dobrą wiadomość dla amatorów mlecznej czekolady. W najnowszym badaniu angielscy ochotnicy i ochotniczki, którzy deklarowali spożywanie dużych ilości czekolady na co dzień, nie stronili ani od ciemnej, ani od mlecznej czekolady.
"To może oznaczać, że nie tylko flawonoidy (związki występujące głównie w ciemnej czekoladzie - przyp. red.), ale także inne składniki, najprawdopodobniej związane z mlekiem, np. wapń czy kwasy tłuszczowe, mogą być potencjalnym wyjaśnieniem dla zaobserwowanych efektów" - komentują eksperci.
W ten sposób akademicy obalili kolejny mit na temat szkodliwości czekolady, która zaliczana jest przecież do słodyczy. Choć sami przyznają, że ich wniosków nie można traktować jako ostatecznych, ponieważ "badanie miało swoje poważne ograniczenia", lista naukowo udowodnionych korzyści z jedzenia czekolady się wydłuża. W ubiegłym roku inni naukowcy - z Pensylwanii - udowodnili w eksperymencie na myszach, że czekolada może wręcz chronić przed cukrzycą i otyłością.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AR