Dieta a zaburzenia poznawcze
Zalecana przez specjalistów od żywienia dieta śródziemnomorska ma korzystne właściwości w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych. Według badań zrealizowanych w Columbia University Medical Center, stosujące ją osoby starsze rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera.
Przedstawione w Archives of Neurology badanie, to obserwacja na przestrzeni ponad 4 lat osób w średnim wieku 77 lat, którzy stosowali dietę śródziemnomorską. Punktami końcowymi było łagodne zaburzenie poznawcze (MCI) oraz jego progresja do choroby Alzheimera.
Osoby, które uczestnicząc w badaniu stosowały się ściśle do diety śródziemnomorskiej rzadziej wykazywały zaburzenia poznawcze w stosunku do osób, których dieta była mniej ścisła. Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej zaznaczył się jeszcze bardziej w zmniejszaniu ryzyka progresji z MCI do choroby Alzheimera.
Źródło: Arch Neurol 2009; 66(2): 216-25
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski