Gorąca herbata a rak przełyku

Jan Jastrzębski
opublikowano: 31-03-2009, 00:00

Wypijanie gorącej herbaty jest czynnikiem ryzyka zachorowania na raka przełyku. Naukowcy, aby wykryć tę zależność prześledzili zwyczaje picia herbaty, charakterystyczne dla mieszkańców północnych regionów Iranu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W badaniu uczestniczyło 300 osób z histologicznie potwierdzonym rakiem płaskonabłonkowym przełyku i 571 innych zdrowych osób pochodzących z tego samego regionu.

Picie gorącej herbaty o temperaturze przekraczającej 70 st. Celsjusza wiązało się z ośmiokrotnym zwiększeniem ryzyka raka przełyku w porównaniu do spożywania letniej herbaty i sączeniu ciepłej, tj. poniżej 65 stopni.

Populacja zamieszkująca prowincję Golestan w Iranie ma bardzo wysoki wskaźnik zachorowalności na raka przełyku, mimo niskiego spożycia alkoholu i wyrobów tytoniowych. Znaczna większość pije natomiast czarną herbatę w ilości średnio ponad litra dziennie.

Wyniki badania opublikowane zostały w BMJ 2009 Mar 26; 338:b929.
Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.