Gorąca herbata a rak przełyku
Wypijanie gorącej herbaty jest czynnikiem ryzyka zachorowania na raka przełyku. Naukowcy, aby wykryć tę zależność prześledzili zwyczaje picia herbaty, charakterystyczne dla mieszkańców północnych regionów Iranu.
Picie gorącej herbaty o temperaturze przekraczającej 70 st. Celsjusza wiązało się z ośmiokrotnym zwiększeniem ryzyka raka przełyku w porównaniu do spożywania letniej herbaty i sączeniu ciepłej, tj. poniżej 65 stopni.
Populacja zamieszkująca prowincję Golestan w Iranie ma bardzo wysoki wskaźnik zachorowalności na raka przełyku, mimo niskiego spożycia alkoholu i wyrobów tytoniowych. Znaczna większość pije natomiast czarną herbatę w ilości średnio ponad litra dziennie.
Wyniki badania opublikowane zostały w BMJ 2009 Mar 26; 338:b929.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski