Herbata a ryzyko udaru
Wypicie co najmniej 3 filiżanek herbaty dziennie - czarnej lub zielonej - istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy z uniwersytetu w Kalifornii opisali tę zależność na podstawie znalezionych 9 badań, w których brało udział prawie 200 tys. osób.
Picie trzech filiżanek herbaty dziennie pozwala obniżyć ryzyko udaru niedokrwiennego o 21%. Według naukowców, może to być prosty i bezpieczny sposób zapobiegania udarowi obok farmakoterapii.
Nie jest pewne, które składniki zawarte w herbacie przynoszą opisane korzyści. Rozważania na ten temat dotyczą przede wszystkim antyoksydantów i aminokwasu – teaniny, które zawarte są w herbacie chińskiej (Camellia sinensis).
Artykuł został opublikowany w internetowym wydaniu Stroke: JAMA, a wyniki badania przedstawiono na konferencji American Heart Association w San Diego.
Źródło: ScienceDaily; www.sciencedaily.com
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski