II Narodowy Kongres Żywieniowy
27 stycznia 2017, Warszawa
W ramach kongresu odbędzie się kilkanaście wykładów poruszających różne aspekty żywie-niowego zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych oraz żywieniowych czynników ryzyka.

Podczas czterech sesji uczestnicy postarają się odpowiedzieć na pytania dlaczego przetwo-rzona żywność może być rakotwórcza i jaki wpływ na rozwój nowotworów mają zanie-czyszczenia żywności.
Na pierwszej sesji zostaną przedstawione najnowsze badania naukowe IŻŻ, ukazujące m.in. jak zmiany w żywieniu i stylu życia Polaków z ostatnich kilkudziesięciu lat wpłynęły na wy-stępowanie różnych nowotworów złośliwych. W sesji drugiej, poświęconej profilaktyce, omówione zostaną praktyczne zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej oraz od-będzie się debata, w której udział wezmą m.in. przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia i Pol-skiej Unii Onkologii.
Sesja dotyczyła będzie żywienia i aktywności fizycznej osób chorych na nowotwory z zabu-rzeniami stanu odżywienia. Jej uczestnikami będą eksperci m.in. z Centrum Zdrowia Dziec-ka, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz AWF we Wrocławiu.
Czwarta sesja to przedstawienie rekomendacji dotyczących stylu życia dla osób po wylecze-niu nowotworu. Jej uczestnikami będą m.in. przedstawiciele Centrum Edukacji Zdrowotnej w Warszawie i AWF we Wrocławiu.
Szczegółowy program wydarzenia, formularze zgłoszeniowe i inne ważne informacje znaleźć można na stronie internetowej: http://kongres-zywieniowy.waw.pl/
Źródło: Puls Medycyny