Insulina a rak piersi
Wyższy niż normalny poziom insuliny w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet będących w wieku pomenopauzalnym - wynika z badania próbek krwi pochodzących od uczestniczek programu badawczego Women’s Health Initiative (WHI).
W 2004 roku badacze z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku wybrali 1646 próbek, spośród których 835 pochodziło od kobiet, które zachorowały na raka piersi, a 816 od kobiet nie chorujących na ten nowotwór. Naukowcy podzielili badane kobiety na cztery grupy, w zależności od poziomu insuliny w osoczu na czczo. Okazało się, że pacjentki mające najwyższe stężenie insuliny były o 50 proc. bardziej zagrożone zachorowaniem na raka piersi niż kobiety z grupy o najniższym poziomie insuliny na czczo.
Od kilku lat sporo mówi się o związku pomiędzy rakiem piersi a otyłością. Według autorów ostatniej analizy, uzyskane przez nich wyniki mogą częściowo wyjaśniać hormonalne podłoże tej zależności. Być może prowadzenie badań skiringowych wśród kobiet w wieku pomenopauzalnym polegających na rutynowym oznaczaniu osoczowego stężenia insuliny na czczo pomogłoby zidentyfikować grupę najbardziej zagrożoną zachorowaniem na raka piersi.
Nowojorscy epidemiolodzy opublikowali swoje badania w styczniowym numerze Journal of the National Cancer Institute (2009,101: 48-60).
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka