Jaja coraz zdrowsze
Dzisiejsze jajka zawierają ponad 70 proc. więcej witaminy D niż przed 30 laty. Maja też około 20 proc. mniej tłuszczów nasyconych, o 13 proc. mniej kalorii i około 10 proc. mniej cholesterolu. Średnie jajko zawiera teraz 66 kcal (w 1980 r. - 78 kcal).
Tak dowodzą badania analityczne przeprowadzone na zlecenie brytyjskiego Ministerstwa Zdrowia, które dają pierwszą od 1980 r. aktualizację na temat wartości odżywczych jaj.
Nowa analiza wskazuje, że dwa średnie jajka mogą dostarczyć około dwóch trzecich RDA (zalecana dzienna porcja, według norm unijnych) witaminy D. „To jest bardzo dobra wiadomość, biorąc pod uwagę, że niedobór witaminy D może być czynnikiem ryzyka wielu chorób przewlekłych” - mówi Cath MacDonald, niezależna brytyjska specjalistka ds. żywienia.

Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Iwona Kazimierska