Jaja coraz zdrowsze

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 26-07-2012, 11:36

Dzisiejsze jajka zawierają ponad 70 proc. więcej witaminy D niż przed 30 laty. Maja też około 20 proc. mniej tłuszczów nasyconych, o 13 proc. mniej kalorii i około 10 proc. mniej cholesterolu. Średnie jajko zawiera teraz 66 kcal (w 1980 r. - 78 kcal).

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Tak dowodzą badania analityczne przeprowadzone na zlecenie brytyjskiego Ministerstwa Zdrowia, które dają pierwszą od 1980 r. aktualizację na temat wartości odżywczych jaj. 

Nowa analiza wskazuje, że dwa średnie jajka mogą dostarczyć około dwóch trzecich RDA (zalecana dzienna porcja, według norm unijnych) witaminy D. „To jest bardzo dobra wiadomość, biorąc pod uwagę, że niedobór witaminy D może być czynnikiem ryzyka wielu chorób przewlekłych” - mówi Cath MacDonald, niezależna brytyjska specjalistka ds. żywienia.

None
None

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.