Jak skutecznie schudnąć i utrzymać efekty na długo? Badania rzucają nowe światło na dostępne metody

AS/CNN
opublikowano: 23-04-2024, 09:53

Kevin Hall, badacz z National Institutes of Health, specjalizujący się w pomiarach metabolizmu i zmian masy ciała, sprawdził, kiedy utrata masy ciała ustaje, w zależności od przyjętej metody odchudzania. Dzięki badaniu wiadomo już, w jaki sposób można uzyskać najlepsze efekty i zachować je na dłużej.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Jednym z powodów, dla których operacja bajpasu żołądka i nowe leki odchudzające są tak skuteczne jest to, że dwukrotnie wydłużają czas potrzebny do osiągnięcia plateau. Dzięki temu pacjenci są w stanie chudnąć dłużej niż poprzez samo ograniczenie kalorii. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Obesity.
Jednym z powodów, dla których operacja bajpasu żołądka i nowe leki odchudzające są tak skuteczne jest to, że dwukrotnie wydłużają czas potrzebny do osiągnięcia plateau. Dzięki temu pacjenci są w stanie chudnąć dłużej niż poprzez samo ograniczenie kalorii. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Obesity.

Naukowiec odkrył, że jednym z powodów, dla których operacja bajpasu żołądka i nowe leki odchudzające są tak skuteczne, jest to, że dwukrotnie wydłużają czas potrzebny do osiągnięcia plateau. Dzięki temu pacjenci są w stanie chudnąć dłużej niż poprzez samo ograniczenie kalorii. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie “Obesity”.

Apetyt rośnie w miarę... chudnięcia

Organizm reguluje wagę, próbując utrzymać równowagę między kaloriami, które spożywamy, a kaloriami, które spalamy. Kiedy wydatkujemy lub ograniczamy kalorie i zaczynamy spalać zmagazynowaną energię, pojawia się apetyt, który każe nam jeść więcej. Badania Halla wykazały, że im więcej ktoś traci na wadze, tym silniejszy staje się apetyt, aż w końcu zniweluje, a z czasem całkowicie zniweczy całą ciężką pracę, jaką dana osoba włożyła, aby stracić na wadze.

Utrata masy ciała zatrzymała się po 12 miesiącach

Aby zbadać trajektorię utraty wagi przy zastosowaniu samego ograniczenia kalorii, naukowiec z National Institutes of Health modelował utratę masy ciała zaobserwowaną w badaniu CALERIE, w którym losowo przydzielono 238 dorosłych do dwóch grup. W jednej z nich przez dwa lata stosowano dietę ograniczając kalorie o 25%. Druga grupa odżywiała się normalnie. Dorośli z grupy, która ograniczyła kalorie, stracili średnio około 16 funtów. Grupa, która nie stosowała diety, przybrała na wadze średnio około 2 funtów (około 1 kilograma). Chociaż osoby, które wzięły udział w badaniu CALERIE, kontynuowały wysiłki przez dwa lata, ich utrata masy ciała zatrzymała się mniej więcej po 12 miesiącach.

Model Halla przewidywał, że aby osiągnąć utratę wagi odnotowaną w tym badaniu, osoby, których dieta zaczynała się od 2500 kilokalorii dziennie, musiały zmniejszyć ilość spożywanych pokarmów o nieco ponad 800 kilokalorii dziennie. Ich organizmy zareagowały na tę zmianę, zachęcając je do dodania do dziennego spożycia około 83 kilokalorii na każdy utracony kilogram wagi. Średnia utrata masy ciała odnotowana w badaniu wyniosła 7,5 kilograma, czyli 16 funtów, co oznaczałoby, że przy najniższej wadze uczestnicy badania odczuwali potrzebę spożywania o 622 kilokalorii dziennie więcej, niż przed rozpoczęciem odchudzania.

Naukowiec zaobserwował, że pod koniec badania uczestnicy pracowali tak samo ciężko, jak na początku, powstrzymując się od jedzenia, ale udało im się ograniczyć jedynie około 200 kilokalorii dziennie zamiast 800 kcal, do których dążyli. To spowodowało zatrzymanie utraty wagi. W modelu Halla, w miarę jak osoby biorące udział w badaniu CALERIE traciły na wadze, ich apetyt gwałtownie wzrósł, a około 12 miesiąca życia przestały tracić na wadze.

Jak pomagają leki lub operacja i co jest skuteczniejsze w walce z nadmiarowymi kilogramami?

Nowoczesne leki, które naśladują hormony jelitowe i pomagają schudnąć, spowodowały większe ograniczenie kalorii. W miarę stopniowego zwiększania dawki w badaniu ludzie przeszli od spożywania od około 600 kilokalorii mniej dziennie do nawet 1560 mniej kcal dziennie przy najwyższej dawce, w zależności od konkretnie stosowanego leku. Ale co najważniejsze, leki nie miały jedynie wpływu na liczbę redukowanych w diecie kalorii. Udało się także osłabić ich apetyt. Ludzie chcieli spożywać jedynie około 49 kcal dziennie na każdy stracony kilogram wagi. Zmniejszając apetyt o około połowę, udało im się utrzymać utratę wagi na dłużej - średnio o dodatkowy rok w porównaniu z samym ograniczeniem kalorii. Osoby przyjmujące leki odchudzające zazwyczaj przestają tracić na wadze po około dwóch latach.

Jednak największy efekt przyniosła interwencja chirurgiczna. Spowodowała spadek spożywanych kalorii z około 3600 kcal dziennie i zjadania jedynie 58 kilokalorii na każdy utracony kilogram każdego dnia. Osoby, które przeszły operację bariatryczną, zyskiwały również dodatkowy rok, zanim osiągnęły plateau.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Trwa rewolucja w leczeniu otyłości. Na rynek wchodzi kolejny preparat na odchudzanie

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.