Jeśli antyoksydanty, to tylko naturalne

  • Dariusz Łańcucki
opublikowano: 04-09-2012, 13:33

Zwiększenie spożycia warzyw i owoców przez chorych na astmę pozytywnie wpływa na przebieg choroby oraz na wyniki przeprowadzonych badań – dowiodło badanie, którego rezultaty przedstawiono na łamach najnowszego wydania The American Journal of Clinical Nutrition.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dane epidemiologiczne dowodzą, że stosowanie diet bogatych w antyoksydanty związane jest z mniejszą liczbą zachorowań na astmę. Naukowcy z Uniwersytetu z Newcastle w Australii postanowili ocenić wpływ diety bogatej w antyoksydanty na przebieg astmy. Do badania włączono 137 pacjentów, których w sposób zrandomizowany przypisano do grupy z dietą bogatą w antyoksydanty – HAO  (5 porcji warzyw i 2 porcje owoców na dzień,  n=46) lub do grupy z dietą ubogą w te substancje - LAO (≤ 2 porcje warzyw i 1 porcja owoców na dzień, n=91). Po 14 dniach badania głównego rozpoczęto zrandomizowane badanie dodatkowe z uwzględnieniem suplementu diety – likopenu (preparat zawierający dużą ilość naturalnych antyoksydantów). Osoby będące w grupie z dietą HAO otrzymały placebo, natomiast osoby z grupy z dietą LAO otrzymały placebo (n=31) lub kapsułki z likopenem (n=33).

Badanie kontynuowano przez 14 tygodni lub do wystąpienia zaostrzeń astmy.
Po 14 dniach badania osoby otrzymujące dietę LAO miały mniejszy średni oszacowany odsetek zmiany wartości FEV 1s (-0,01 vs -0,08) oraz FVC (-0,04 vs -0,19). Osoby stosujące dietę LAO miały także większą średnią wartość białka C-reaktywnego w 14 tygodniu badania. Czas do zaostrzeń objawów astmy był krótszy u osób będących w grupie z dietą LAO. Osoby z tej grupy miały również 2,3 razy mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zaostrzeń astmy. W analizie z uwzględnieniem suplementu diety nie zaobserwowano różnić w wynikach między grupą badaną, a kontrolną. Rezultaty otrzymane przez australijskich naukowców świadczą, że jedynie przyjmowanie całych warzyw i owoców, a nie gotowych suplementów diety,  zmniejsza objawy kliniczne astmy.

Źródło: Am J Clin Nutr 2012; 96:534-43.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Dariusz Łańcucki

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.