Karmienie piersią chroni przed zawałem i udarem
Karmienie piersią znacząco obniża ryzyko zawału serca i innych chorób sercowo-naczyniowych u matki. Redukcja ryzyka jest tym większa im dłużej trwa okres karmienia – donoszą naukowcy z University of Pittsburgh na łamach majowego Obsterics and Gynecology (2009, 113: 974-982).
Analiza statystyczna ujawniła, że kobiety, które karmiły piersią przez przynajmniej miesiąc miały niższe stężenia cholesterolu LDL, niższe ciśnienie tętnicze krwi i rzadziej chorowały na cukrzycę.
U kobiet, które utrzymywały laktację przez rok lub dłużej ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych chorób sercowo-naczyniowych było o 10 proc. niższe niż u ich rówieśniczek, które nigdy nie karmiły piersią. Nadwaga i otyłość występowały równie często u kobiet karmiących i niekarmiących piersią.
Zdaniem autorów publikacji, uzyskane wyniki stanowią kolejny istotny powód do zachęcania młodych matek do karmienia piersią.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka