Koszty leczenia powikłań cukrzycy są coraz wyższe
Koszty leczenia powikłań cukrzycy są coraz wyższe
Z roku na rok przybywa pacjentów z cukrzycą, a topnieją wydatki na ich leczenie — tak wynika z analizy struktury kosztów cukrzycy w Polsce. Dramatycznie natomiast rosną powikłania tej epidemii XXI wieku. Czy dojrzeliśmy już do tego, by decyzje o efektywnym leczeniu diabetologicznym zapadały po głębokim przeanalizowaniu kosztów zarówno bezpośrednich, jak i pośrednich cukrzycy?
Eksperci nie mają wątpliwości: cukrzyca to choroba, której skutki dla zdrowia, jak również efekty postępowania terapeutycznego widać po latach. W przedmowie do najnowszej, piątej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia” prof. Leszek Czupryniak, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, podkreślił, że największym przekleństwem reprezentowanej przez niego specjalizacji jest fakt, że „jakiekolwiek inwestycje w nią poczynione przyniosą efekty dopiero w perspektywie wielu lat”.

Roczne obciążenia mogą sięgać co najmniej 7 mld zł
„Raport jest dokumentem, który w obecnych realiach polskiej służby zdrowia najlepiej obrazuje rzeczywistość diabetologii. Jego ogromną wartością jest to, że oprócz zaakcentowania kwestii epidemiologicznych, niezwykle silnie angażuje się w kwestie kosztowe. Ta część tego raportu jest w moim odczuciu — jako osoby, która do niedawna była zaangażowana w proces decyzyjny po stronie legislatora — niezwykle istotna w ocenie skutków kosztowych dla systemu” — podkreślił dr n. med. Krzysztof Chlebus, MBA, pracujący w I Katedrze i Klinice Kardiologii Klinicznego Centrum Kardiologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kluczową dla decydentów informacją wynikającą z raportu powinny być po raz pierwszy analizowane koszty pośrednie cukrzycy oraz jej powikłań. „Przy bardzo ostrożnych szacunkach, dokonanych na podstawie danych pozyskanych z NFZ, ZUS oraz GUS, mówimy dziś o kosztach cukrzycy na poziomie 7 mld złotych rocznie. Należy natomiast pamiętać, że w zależności od przyjętej metodologii wyliczania kosztów pośrednich — czy na podstawie średnich wynagrodzeń, czy PKB, z uwzględnieniem prezenteizmu lub nie — oszacowane koszty cukrzycy mogą sięgnąć niemal 12 mld złotych” — wylicza Krzysztof Chlebus. Blisko połowa szacowanych kosztów dotyczy powikłań, których dynamika z roku na rok rośnie.
„Na przestrzeni ostatnich czterech lat koszty bezpośrednie spowodowane powikłaniami cukrzycy zwiększyły się blisko 2,5-krotnie — z poziomu 847 tys. złotych do kwoty 2,081 mln zł. W 70-75 proc. są to powikłania sercowo-naczyniowe” — mówi Krzysztof Chlebus.
Rekomendacje vs rzeczywistość
Środowisko diabetologów jest przekonane, że bez odpowiedniego wdrażania zaleceń terapeutycznych nie ma możliwości skutecznego leczenia chorych na cukrzycę. W opinii prof. zw. dr. hab. n. med. Jacka Sieradzkiego z Oddziału Klinicznego Chorób Metabolicznych Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, obowiązujące zalecenia i wytyczne terapeutyczne przygotowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne są nowoczesne, ale brak decyzji refundacyjnych i wprowadzenia nowych molekuł powoduje, że są one martwe.
„Doszliśmy do takiego momentu, w którym rozpoczynając z pacjentem rozmowę w gabinecie, musimy się go zapytać, na jaką formę farmakoterapii będzie go stać” — mówi Jacek Sieradzki. Zdaniem profesora, nowoczesne leczenie pacjentów, zgodne z przyjętymi zaleceniami, powinno być wdrażane od samego początku cukrzycy, a nie w momencie pojawienia się jej powikłań.
Rola lekarzy poz oraz edukacji pacjenta
Eksperci zauważyli również konieczność poszerzenia badań diagnostycznych w kierunku cukrzycy. Według szacunków, z cukrzycą może się w Polsce zmagać nawet 3 mln osób, z czego aż jedna trzecia nie jest świadoma swojej choroby.
„W diabetologii mamy 10 określonych grup ryzyka i wiedzę o nich oraz zalecenia do ich badania staramy się rozpowszechniać. W rozpoznawaniu nowych przypadków cukrzycy niebagatelną rolę odgrywają lekarz poz oraz edukacja pacjentów” — mówi prof. Jacek Sieradzki. Podkreśla, że szerokie badania diagnostyczne powinny być wykonywane w dużych grupach społecznych, np. wybranych grupach zawodowych czy lokalnych społecznościach.
W ocenie dr. hab. Grzegorza Dzidy, wojewódzkiego konsultanta ds. diabetologii z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, konieczne jest również podjęcie zdecydowanych kroków prewencyjnych w populacji dzieci i młodzieży. Priorytetem powinna być edukacja w zakresie zdrowej żywności. „Jeżeli nie podejmiemy działań prewencyjnych, istnieje ryzyko, że wkrótce będziemy mieli pierwsze pokolenie dzieci, które będą żyć krócej od rodziców” — twierdzi diabetolog.
Walka z otyłością
Bez fast foodów w szkołach
23 października Sejm RP przyjął nowelę ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zmiany w legislacji mają m.in. wpłynąć na efektywniejszą walkę z niezdrową żywnością w szkołach. Od 1 września 2015 roku w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjach oraz innych placówkach oświatowych i opiekuńczo-wychowawczych obowiązywać będzie zakaz podawania, sprzedaży i reklamowania niezdrowej żywności. Z placówek tych mają zniknąć m.in. chipsy, słodkie napoje i dania typu fast food. Posłowie zgodzili się, by za złamanie tego zakazu przedsiębiorcom groziły kary finansowe w wysokości od 1 tys. do 5 tys. złotych. Ustawa zobliguje również dyrektorów placówek do rozwiązywania umów z firmami cateringowymi lub właścicielami sklepików. Kontrolę w placówkach oświatowych przeprowadzać będą inspektorzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Walka z otyłością
Bez fast foodów w szkołach
23 października Sejm RP przyjął nowelę ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zmiany w legislacji mają m.in. wpłynąć na efektywniejszą walkę z niezdrową żywnością w szkołach. Od 1 września 2015 roku w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjach oraz innych placówkach oświatowych i opiekuńczo-wychowawczych obowiązywać będzie zakaz podawania, sprzedaży i reklamowania niezdrowej żywności. Z placówek tych mają zniknąć m.in. chipsy, słodkie napoje i dania typu fast food. Posłowie zgodzili się, by za złamanie tego zakazu przedsiębiorcom groziły kary finansowe w wysokości od 1 tys. do 5 tys. złotych. Ustawa zobliguje również dyrektorów placówek do rozwiązywania umów z firmami cateringowymi lub właścicielami sklepików. Kontrolę w placówkach oświatowych przeprowadzać będą inspektorzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Marta Markiewicz
Z roku na rok przybywa pacjentów z cukrzycą, a topnieją wydatki na ich leczenie — tak wynika z analizy struktury kosztów cukrzycy w Polsce. Dramatycznie natomiast rosną powikłania tej epidemii XXI wieku. Czy dojrzeliśmy już do tego, by decyzje o efektywnym leczeniu diabetologicznym zapadały po głębokim przeanalizowaniu kosztów zarówno bezpośrednich, jak i pośrednich cukrzycy?
Eksperci nie mają wątpliwości: cukrzyca to choroba, której skutki dla zdrowia, jak również efekty postępowania terapeutycznego widać po latach. W przedmowie do najnowszej, piątej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia” prof. Leszek Czupryniak, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, podkreślił, że największym przekleństwem reprezentowanej przez niego specjalizacji jest fakt, że „jakiekolwiek inwestycje w nią poczynione przyniosą efekty dopiero w perspektywie wielu lat”.
Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
- Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach