Liściaste warzywa a cukrzyca
Zielone, liściaste warzywa mogą znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 – donoszą na łamach wydania on-line British Medical Journal naukowcy z Uniwersytetu Leicester w Wielkiej Brytanii.
W jednym z badań stwierdzono, że większe spożycie warzyw liściastych związane jest z 14 proc. niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Większe spożycie to według autorów dodatkowe 1,5 porcji dziennie (120 g ; w systemie brytyjskim 80 g to porcja) zieleniny, na przykład kapusty, brukselki, brokułów, kalafiora czy szpinaku.
„Zwiększenie dziennego spożycia zielonych warzyw liściastych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, jednak powinno to być poddane dalszym studiom” – ocenia autorka publikacji.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Marta Markiewicz