MZ nowelizuje ustawę o zdrowiu publicznym. Chodzi o tzw. podatek cukrowy

AS
opublikowano: 04-12-2023, 08:39

Ministerstwo Zdrowia nowelizuje ustawę o zdrowiu publicznym. Do konsultacji publicznych trafił właśnie projekt, w którym zmienia się katalog produktów objętych tzw. opłatą cukrową. Jak wyjaśnia resort zdrowia, dzięki temu ceny polskich produktów na bazie owoców mają stać się bardziej konkurencyjne.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Do konsultacji publicznych trafił projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym, w którym zmienia się katalog produktów objętych tzw. opłatą cukrową.
Do konsultacji publicznych trafił projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym, w którym zmienia się katalog produktów objętych tzw. opłatą cukrową.
Fot. Jacek Wykowski

Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym, która właśnie trafił do konsultacji publicznych, wprowadza przede wszystkim zmiany w katalogu napojów podlegających opłacie od środków spożywczych. Ministerstwo proponuje wyłączenie z opłaty:

  • napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, ponieważ są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą i nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami;
  • nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml

Jednocześnie Ministerstwo proponuje objęcie opłatą syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.

Opłata cukrowa obowiązuje od 1 stycznia 2021 r. i dotyczy napojów słodzonych oraz napojów z zawartością kofeiny lub tauryny. Opłata została wprowadzona, aby zachęcić producentów do redukcji ilości substancji słodzących, a konsumentów do wyboru zdrowszych produktów. Jak podkreśla MZ, dodatkową kwestią jest promowanie wykorzystania owoców i warzyw do produkcji środków spożywczych, co pozwoli na wykorzystanie krajowego potencjału produkcji owoców i warzyw oraz pozytywnie wpłynie na sytuację gospodarstw zajmujących się ich produkcją. Stąd zmiany w dotychczasowym wykazie produktów objętych opłatą cukrową.

PREZCZYTAJ TAKŻE: MZ wydłuża pilotaż leczenia otyłości. NFZ sfinansuje go z opłaty cukrowej

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.