MZ nowelizuje ustawę o zdrowiu publicznym. Chodzi o tzw. podatek cukrowy
Ministerstwo Zdrowia nowelizuje ustawę o zdrowiu publicznym. Do konsultacji publicznych trafił właśnie projekt, w którym zmienia się katalog produktów objętych tzw. opłatą cukrową. Jak wyjaśnia resort zdrowia, dzięki temu ceny polskich produktów na bazie owoców mają stać się bardziej konkurencyjne.

Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym, która właśnie trafił do konsultacji publicznych, wprowadza przede wszystkim zmiany w katalogu napojów podlegających opłacie od środków spożywczych. Ministerstwo proponuje wyłączenie z opłaty:
- napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, ponieważ są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą i nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami;
- nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml
Jednocześnie Ministerstwo proponuje objęcie opłatą syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.
Opłata cukrowa obowiązuje od 1 stycznia 2021 r. i dotyczy napojów słodzonych oraz napojów z zawartością kofeiny lub tauryny. Opłata została wprowadzona, aby zachęcić producentów do redukcji ilości substancji słodzących, a konsumentów do wyboru zdrowszych produktów. Jak podkreśla MZ, dodatkową kwestią jest promowanie wykorzystania owoców i warzyw do produkcji środków spożywczych, co pozwoli na wykorzystanie krajowego potencjału produkcji owoców i warzyw oraz pozytywnie wpłynie na sytuację gospodarstw zajmujących się ich produkcją. Stąd zmiany w dotychczasowym wykazie produktów objętych opłatą cukrową.
PREZCZYTAJ TAKŻE: MZ wydłuża pilotaż leczenia otyłości. NFZ sfinansuje go z opłaty cukrowej
Źródło: Puls Medycyny