Napoje ze słodzikami zwiększają o 20 proc. ryzyko migotania przedsionków [BADANIA]
Osoby, które piją dwa litry lub więcej sztucznie słodzonych napojów tygodniowo mają o 20 proc. większe ryzyko rozwoju migotania przedsionków — wynika z badania opublikowanego 5 marca w „Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”.

Wypijanie podobnej liczby napojów z dodatkiem cukru zwiększa ryzyko wystąpienia tej choroby o 10 proc., podczas gdy picie około 120 ml czystych, niesłodzonych soków (np. pomarańczowego lub warzywnego) wiąże się z 8-procentowym spadkiem zachorowalności — to kolejne wnioski z obserwacji.
— Potrzebujemy dalszych badań nad różnymi rodzajami napojów, aby potwierdzić te ustalenia i w pełni zrozumieć wszystkie konsekwencje zdrowotne związane z chorobami serca i innymi schorzeniami — stwierdza prof. Penny Kris-Etherton, specjalistka nauk o żywieniu na Uniwersytecie Stanu Pensylwania (USA), która nie była zaangażowana w badania.
I dodaje, że z pewnością należy unikać zarówno napojów słodzonych, jak i tzw. dietetycznych. Przy czym woda jest zawsze najlepszym wyborem.
Migotanie przedsionków jest coraz powszechniejsze
Migotanie przedsionków jest główną przyczyną udaru mózgu w Stanach Zjednoczonych. Może również prowadzić do powstawania zakrzepów i niewydolności serca, a także zwiększać ryzyko zawału serca, demencji i chorób nerek.
Wg Heart Rhythm Society, towarzystwa, które reprezentuje ponad 7 tys. specjalistów zajmujących się zaburzeniami rytmu serca z ponad 90 krajów, na całym świecie na migotanie przedsionków cierpi prawie 40 mln ludzi, z czego 6 mln w samych Stanach Zjednoczonych. Jednocześnie częstość występowania choroby rośnie. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) przewiduje, że do 2030 r. migotanie przedsionków będzie dotyczyło ok. 12 mln Amerykanów.
— Wiek jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka tej choroby, dlatego wraz ze starzeniem się społeczeństwa problem ten staje się coraz bardziej powszechny — tłumaczy prof. Gregory Marcus, kardiolog z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco (USA).
Do wzrostu liczby zachorowań przyczynia się także epidemia otyłości, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, przewlekła choroba nerek, palenie tytoniu, picie alkoholu. Główne objawy tej choroby to ból w klatce piersiowej, kołatanie serca, duszności i przewlekłe zmęczenie. Zdarza się jednak, że migotanie przedsionków przebiega w sposób bezobjawowy. W leczeniu bardzo ważna jest zmiana stylu życia.
Po napoje typu “diet” częściej sięgają kobiety
We wspomnianym badaniu przeanalizowano dane prawie 202 tys. osób z ok. 10 lat. Badani objęci analizą byli w wieku od 37 do 73 lat. Ponad połowę stanowiły kobiety.
Badanie wykazało, że po sztucznie słodzone napoje częściej sięgają kobiety, osoby młodsze, cierpiące na nadwagę lub otyłość, a także chorujące na cukrzycę typu 2. Z kolei konsumentami napojów z cukrem są raczej mężczyźni, mający nadwagę, zagrożeni chorobami sercowo-naczyniowymi.
— Wyniki naszego badania nie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że jeden napój stwarza większe ryzyko dla zdrowia niż inny ze względu na złożoność naszej diety oraz fakt, że niektórzy ludzie mogą pić więcej niż jeden rodzaj napoju – stwierdza główny autor badania, prof. Ningjian Wang z Shanghai Ninth People's Hospital (Chiny).
Dodaje jednak, że wyniki obserwacji pozwalają na stwierdzenie, że należy unikać zarówno napojów z cukrem, jak i sztucznie słodzonych.
— Nie należy przyjmować za pewnik, że picie tzw. dietetycznych, niskosłodzonych i niskokalorycznych napojów jest zdrowe, bo z badania wynika, że również one mogą stanowić potencjalne ryzyko dla zdrowia — podsumowuje naukowiec.
Źródło: CNN
Źródło: Puls Medycyny