Obiektywne czynniki nasilające odczuwanie bólu

Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 25-10-2004, 00:00

Percepcja bólu zachodzi w korze mózgowej pod wpływem impulsów nerwowych docierających z podrażnionych receptorów czuciowych. Na końcowe odczucie bólu wpływa wiele składowych, m.in. wiek i ogólna kondycja psychofizyczna danej osoby.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Jednym z czynników zdecydowanie nasilających odczuwanie bólu jest depresja. Ostatnio doniesiono, że osoby cierpiące na tę chorobę bardzo często przedawkowują leki przeciwbólowe, zarówno OTC, jak i dostępne na receptę. Badania prowadzone przez firmę Eli Lilly na reprezentatywnej grupie 12 000 Amerykanów wykazały, że przewlekłego bólu doświadcza aż 45 proc. populacji, z czego u 11 proc. diagnozuje się także depresję. W subiektywnej ocenie pacjentów depresyjnych, ich ból jest znacznie bardziej dotkliwy niż w przypadku pozostałych osób. Wyniki przytaczanego badania zaprezentowano podczas 20 Dorocznego Zjazdu Amerykańskiej Akademii Leczenia Bólu (American Academy of Pain Medicine), który odbył się w marcu br.
Badania specjalistów z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles (USA) uświadamiają natomiast, że wrażliwość na ból wzrasta wraz z wiekiem. W badaniu opisanym na łamach Archives of Surgery (2004, 139: 596-602) uczestniczyło 253 pacjentów poddanych planowym operacjom usunięcia przepukliny. W pierwszej i siódmej dobie po zabiegu chirurgicznym zbierano wśród chorych wywiad na temat ich dolegliwości bólowych i stwierdzono, że na odczuwanie bólu nie wpływał sposób przeprowadzenia operacji - laparoskopowo lub poprzez otworzenie powłok brzusznych - ale wyraźnie było ono związane z wiekiem pacjentów.
Witaminy i kofeina
Naukowcy z University of Minnesota (USA) zasugerowali, że niespecyficzne, niewyjaśnione bóle mięśniowo-szkieletowe (pleców, rąk i nóg) mogą być spowodowane niedoborami witaminy D (Mayo Clinic Proceedings 2003, 78: 1463-1470). Ciężką lub umiarkowaną hipowitaminozę stwierdzono - na podstawie radioimmunologicznych oznaczeń poziomu pochodnej kalcyferolu w surowicy - u 93 proc. ze 150 badanych osób doświadczających takich dolegliwości. Witamina D, poprzez pobudzanie wchłaniania jonów wapnia i fosforu z pokarmów oraz zapobieganie nadmiernemu ich wydalaniu, korzystnie wpływa na układ ruchu oraz system nerwowy. Wiadomo jest, że odpowiednia ilość wapnia w organizmie jest niezbędna do prawidłowego przekazywania impulsów nerwowych.
Potęgować lub wywoływać różne dolegliwości bólowe może także niewypicie porannej filiżanki kawy przez osoby uzależnione od kofeiny (Psychopharmacology, Sept 29, online). Przeprowadzony w Johns Hopkins University w Baltimore (USA) eksperyment wykazał, że ponad połowa osób, które zgodziły się zrezygnować ze swojej kawy, już po 12 godzinach doświadczała typowych objawów zespołu odstawienia, w tym: bólu głowy, irytacji, trudności z koncentracją, nudności i bólu mięśni.





Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.