Odpowiednia dieta w ciąży

Jan Jastrzębski
opublikowano: 02-11-2009, 00:00

Jak dowodzą badania, zdrowie dzieci zależy od tego jak odżywiają się ich matki w ciąży. Według szwedzkich naukowców spożywanie przez kobiety ciężarne dużych ilości warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 u dziecka.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
U blisko 6 tysięcy dzieci w wieku 5 lat wykonano badania krwi. U 3% spośród uczestników rozpoznano cukrzycę typu 1 lub stwierdzono dodatni wynik badań serologicznych, w kierunku przeciwciał charakterystycznych dla jej rozwoju. Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 było dwukrotnie większe w grupie dzieci, których matki jadły mało warzyw, w porównaniu do tych, które jadły je codziennie.

Przedstawione przez Szwedów badanie jest pierwszą tego rodzaju analizą. W patogenezie cukrzycy typu 1, jak wiadomo, biorą udział mechanizmy autoimmunizacyjne, działanie substancji toksycznych oraz czynniki genetyczne. Wpływ rodzaju diety kobiety ciężarnej na ryzyko zachorowania dziecka wymaga potwierdzenia w dalszych badaniach.

Źródło: Pediatric Diabetes 2009; doi: 10.1111/j.1399-5448.2009.00563.x

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.