Orzechowe zdrowie

MAT
opublikowano: 12-06-2015, 13:16

Orzechy i orzeszki ziemne mogą chronić przed śmiercią z powodu raka, chorób serca, układu oddechowego i innych głównych przyczyny zgonów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Donoszą o tym badacze z Maastricht Universit, którzy przeanalizowali dane na temat 120 tys. kobiet i mężczyzn w wieku od 55 do 69 lat, sięgające aż do 1986 roku.

Wystarczy może naprawdę niewiele aby przedłużyć sobie życie. Już 10 gram orzechów lub orzeszków ziemnych dziennie obniżało ryzyko śmierci z powodu najczęstszych przyczyn. Najsilniejsza ochrona dotyczyła chorób układu oddechowego, schorzeń neurodegeneracyjnych i cukrzycy. Za nimi znalazły się nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Zaobserwowane efekty były równie silne u kobiet i u mężczyzn.

"To nadzwyczajne, że znacząco niższą śmiertelność mogliśmy zaobserwować już przy konsumpcji 15 gramów orzechów lub orzeszków ziemnych dziennie (połowa garści)." - mówi prof. Piet van den Brandt, autor pracy opublikowanej w International Journal of Epidemiology. "Większa ilość nie wiązała się z dalszym spadkiem ryzyka śmierci. Wyniki te potwierdziła także metaanaliza wcześniej opublikowanych badań." - opowiada naukowiec.

Uczeni wiążą zaobserwowany efekt z zawartymi w orzechach składnikami. W śród nich na uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik, przeciwutleniacze, a także inne bioaktywne substancje. Oprócz wpływu orzechów i orzeszków ziemnych, badacze sprawdzili działanie masła orzechowego. Niestety nie wywierało ono podobnego efektu. Jednym z powodów, jaki autorzy badania biorą pod uwagę, są często zawarte w nim szkodliwe substancje, takie jak tłuszcze typu trans czy sól.


 

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.