Owoce kontra otyłość u kobiet?

AP
opublikowano: 07-05-2015, 12:34

O kolejnych korzyściach spożywania owoców przekonują nas wyniki najnowszego badania opublikowanego na łamach najnowszego wydania „The Journal of Nutrition” - według autorów publikacji może być to dobry sposób na utrzymanie prawidłowej masy ciała u kobiet w starszym wieku.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badaniem objęto 18 146 kobiet powyżej 45 roku życia bez chorób układu krążenia lub nowotworów, których wskaźnik masy ciała (BMI) mieścił się w granicach normy (czyli 18,5-25 kg/m2). Każda z uczestniczek na początku projektu udzieliła odpowiedzi na pytania z kwestionariusza częstotliwości spożycia, na podstawie których opracowano dzienne spożycie owoców, warzyw i błonnika.

W późniejszym okresie follow-up (średnia 15,9 lat) u 8125 kobiet stwierdzono otyłość lub nadwagę (BMI ≥25 kg/m2). Zaobserwowano, że spożywanie dużej ilości warzyw może wiązać się ze zwiększeniem masy ciała (p=0,02), podczas gdy włączenie do diety większej ilości owoców istotnie zmniejszało ryzyko rozwoju nadwagi lub otyłości (porównanie ryzyka kobiet z pierwszego i czwartego kwintyla spożycia owoców). To ryzyko było tym mniejsze, im masa ciała kobiety była niższa na początku trwania badania.

Wyniki badania wskazują na większe korzyści spożywania owoców niż warzyw w prewencji otyłości lub nadwagi – szczególnie w populacji szczupłych kobiet w średnim wieku lub starszych.

Źródło: Higher Intake of Fruit, but Not Vegetables or Fiber, at Baseline Is Associated with Lower Risk of Becoming Overweight or Obese in Middle-Aged and Older Women of Normal BMI at Baseline, doi: 10.3945/jn.114.199158, J. Nutr. May 1, 2015, vol. 145, no. 5 960-968  





Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.