Probiotyki znów okazały się lecznicze

AR
opublikowano: 11-06-2014, 10:53

Probiotyki, czyli wyselekcjonowane kultury bakterii, dodawane m.in. do jogurtów, chronią chorych na marskość wątroby przed śmiertelnymi powikłaniami – odkryli naukowcy z Indii.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Najnowsze badanie specjalistów ze szpitala Govind Ballabh Pant Hospital w Nowym Delhi dowodzi, że probiotyki są skuteczne w leczeni encefalopatii – pisze Science Daily, który powołuje się na prestiżowe pismo medyczne Clinical Gastroenterology and Hepatology

Bakterie probiotyczne dodawane są m.in. do jogurtów. Warto jednak zawsze sprawdzić na opakowaniu - czy i jakie szczepy zawiera dany produkt ze sklepowej półki.
Bakterie probiotyczne dodawane są m.in. do jogurtów. Warto jednak zawsze sprawdzić na opakowaniu - czy i jakie szczepy zawiera dany produkt ze sklepowej półki.
None
None

Encefalopatia jest jednym z najpoważniejszych powikłań przy marskości wątroby. Uszkodzona wątroba wydziela wtedy toksyny, które atakują układ nerwowy .Prowadzi to powoli do zanikania funkcji mózgu i w konsekwencji do śmierci. Choroba rozwija się u 45 proc. pacjentów z marskością, ponad połowa z nich umiera w ciągu roku.

"Wyniki badania oferują bezpieczne, dobrze tolerowany środek zapobiegawczy, który  jest alternatywą dla obecnie stosowanych terapii” – powiedział doktor David W. Victor, jeden z redaktorów Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Badanie przeprowadzono na regularnych pacjentach indyjskiego szpitala. Lekarze zauważyli, że u osób z chorą wątroba rzadziej dochodzi do encefalopatii, gdy zażywają probiotyki w porównaniu do tych, którzy dostawali placebo.Co więcej, nie zauważono żadnych skutków ubocznych działania probiotyków. Są znacznie lepiej tolerowane niż używana powszechnie w marskości wątroby laktuloza, która powoduje skutki uboczne.

Ze względu na swoje właściwości probiotyki mają w Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) status substancji bioleczniczych. Są to drobnoustroje (bakterie lub drożdże), które pozyskuje się najczęściej z mleka. W umiarkowanych ilościach te żywe mikroorganizmy mają pozytywny wpływ na florę mikrobakteryjną jelit.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.