Program “Dobry posiłek” w każdym szpitalu. NFZ ma zadbać o jakość żywienia

MJM/PAP
opublikowano: 05-09-2023, 14:10

Poprawa jakości szpitalnych posiłków jest ważna dla procesu zdrowienia pacjentów, dlatego proponujemy program “Dobry posiłek”, który ma zabezpieczyć jakość tych posiłków - powiedziała minister zdrowia Katarzyna Sójka. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Adobe Stock

– Posiłki i ich jakość jest niezmiernie ważna dla zdrowotności pacjentów, aby proces leczenia leczenia w szpitalach była jak najlepszy. Dlatego proponujemy program “Dobry posiłek”, który ma zabezpieczyć jakość posiłków dla pacjentów - powiedziała podczas wtorkowej (5 września) konferencji prasowej w Garwolinie minister zdrowia Katarzyna Sójka.

Program “Dieta mamy” się sprawdził. Czas na “Dobry posiłek” w każdym szpitalu

Minister Sójka przyznała, że zna szpitale powiatowe i spotka w nich “pacjentów, którzy ”nie zawsze są zadowoleni z posiłków, które otrzymują, nie zawsze spełniają ich oczekiwania, nie zawsze są smaczne“.

– Dlatego dzisiaj na podstawie pilotażowego programu, który został opracowany w 2019 r., proponujemy program “Dobry posiłek”. Wówczas program pilotażowy nazywał się “Dieta mamy” i był przeznaczony dla kobiet ciężarnych i mam. Skorzystało z niego 115 szpitali, a uczestniczyło w nim ponad 200 tys. kobiet. Ten program zakończył się bardzo dobrym efektem i daje bardzo duże nadzieje. Należy go wdrożyć tak, aby jakość posiłków we wszystkich szpitalach w Polsce była jak najlepsza - powiedziała Katarzyna Sójka.

Minister zdrowia Katarzyna Sójka.
Minister zdrowia Katarzyna Sójka.
Fot. TVPInfo screen

Dodała, że w programie pilotażowym pacjentki mogły korzystać z porady dietetyka, “co jest niezwykle istotne w procesie leczenia i zdrowienia”.

Wskazała, że placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.

PRZECZYTAJ TAKŻE: MZ: prace nad projektem rozporządzenia ws. żywienia w szpitalach będą wznowione

Posiłki w szpitalach - wyniki kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej

W 2022 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1028 bloków żywienia w szpitalach, z których ponad połowa, bo 696, działała w systemie cateringowym, w oparciu o posiłki dostarczane przez firmy zewnętrzne.

Kontrole wykazały uchybienia w żywieniu pacjentów, jeśli chodzi o nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i wymagania higieniczno-sanitarne. Zgodnie z danymi z raportu GIS „Stan sanitarny kraju w 2022 r.”, do najczęściej powtarzających się uchybień należało m.in. nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, mała różnorodność potraw i napojów, niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów, mała ilość warzyw oraz owoców, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych i słodkich dań, a także np. duży udział produktów wysokoprzetworzonych - konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki.

Kontrole wykazywały też m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków, niezachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego i niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.

PRZECZYTAJ TAKŻE: MZ: o żywieniu w szpitalach nadal będą decydować dyrektorzy. Ale resort pracuje nad wymogami

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.