Przeterminowane jedzenie trafiało do pacjentów onkologicznych. MZ: żywienie szpitalne to odpowiedzialność dyrektorów
Legionowski sanepid przeprowadził kontrolę w jednej z firm dostarczających catering dla pacjentów onkologicznych. W ramach kontroli wykazano wiele nieprawidłowości. Czy MZ rozważy prace nad zaostrzeniem przepisów o karach za rażące uchybienia przy przygotowaniu cateringu dla szpitali?

W poselskiej interpelacji skierowanej do Ministerstwa Zdrowia posłanka Marcelina Zawisza wróciła do sprawy opisywanej przez Wirtualną Polskę. Jak przypomniała, legionowski sanepid przeprowadził kontrolę w jednej z firm dostarczających catering do szpitali.
Muchy na posiłkach dla pacjentów onkologicznych
Kontrola wykazała wiele nieprawidłowości, których skutki mogły potencjalnie zagrażać zdrowiu pacjentów.
“W firmie wykryto krytyczne uchybienia dotyczące kontroli temperatury, uszkodzeń urządzeń chłodniczych, oznakowania, a także przestrzegania terminów przydatności do spożycia i ochrony kuchni przed owadami. Jeden ze szpitali całkowicie zerwał współpracę z firmą cateringową po informacji o wynikach kontroli, drugi – zgodnie z oświadczeniami kierownictwa – nie otrzymał w ogóle informacji o wynikach kontroli PSSE” - pisze w interpelacji Marcelina Zawisza.
Posłanka zwróciła się do resortu zdrowia z zapytaniem czy minister zdrowia rozważy prace nad zaostrzeniem przepisów o karach za rażące uchybienia przy przygotowaniu cateringu dla szpitali
“Tak, by produkcja posiłków w kuchni z kałużą skroplin z niesprawnego klimatyzatora, nieszczelnymi oknami, uszkodzonymi urządzeniami chłodniczymi, sfałszowaną dokumentacją kontroli temperatur i z przeterminowanych składników kończyła się czymś więcej niż pouczeniem i mandatem na 500 zł?” - pyta Marcelina Zawisza.
MZ nie ograniczy outsourcingu żywienia w szpitalach
Co na to resort zdrowia. Odpowiedzi na poselską interpelację udzielił wiceminister zdrowia Wojciech Konieczny. MZ stoi na stanowisku, że odpowiedzialność za szpitalne żywienie spoczywa przede wszystkim na dyrektorze.
“W przypadku korzystania z usług firm cateringowych szczegółowe wymagania dotyczące m.in. jakości posiłków powinny być uwzględnione w umowach z tymi firmami. Jakość dostarczanej żywności oraz warunki transportu powinny być sprawdzane przez osoby wyznaczone i upoważnione przez dyrektorów szpitali” - wskazuje Konieczny.
Przypomina też, że w zakresie kompetencji Narodowego
Funduszu Zdrowia leżą kontrole umów zawartych ze szpitalami, dotyczące m.in. jakości i adekwatności żywienia do stanu zdrowia pacjentów. Kontrole żywienia w szpitalach i formach cateringowych prowadzą natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W 2023 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1037 bloków żywienia w szpitalach, z których 696 działała w systemie cateringowym.
“Informuję, że aktualnie nie są prowadzone prace w zakresie ograniczenia outsourcingu żywienia w szpitalach oraz w zakresie zmian dot. kontroli jakości żywienia w szpitalach” - poinformował Konieczny.
Przypomniał też o osiągnięciach poprzedniej ekipy w tym zakresie, czyli o pilotażu programu “Dobry posiłek”.
“Szpitale biorące udział w programie pilotażowym otrzymują dodatkowe środki na realizację programu pilotażowego w wysokości 25,62 zł za osobodzień pobytu w szpitalu świadczeniobiorcy zakwalifikowanego do programu pilotażowego” - dodał Konieczny.
PRZECZYTAJ TAKŻE: MZ przedłuża program "Dobry posiłek w szpitalu" do końca 2024 r.
Źródło: Puls Medycyny