Ruszył Konkurs Dobrej Formy

  • Monika Wysocka
opublikowano: 04-11-2014, 09:53

W ramach projektu dotyczącego zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym Instytut Żywności i Żywienia rozpoczyna konkurs Dobrej Formy 2014/2015. Do wygrania sprzęt sportowy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

 

Konkurs ogłoszono w ramach projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” dofinansowanego ze środków ministra zdrowia oraz Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Mogą w nim wziąć udział przedszkola, szkoły podstawowe i gimnazja, które uczestniczą w programie „Zachowaj równowagę”. 

Celem konkursu jest aktywizacja dzieci i młodzieży oraz zwrócenie uwagi na prozdrowotną rolę zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Chodzi też o upowszechnienie wśród dzieci i młodzieży mody na zdrowy styl życia oraz o zaangażowanie szkół w proces kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych i zwiększenia aktywności fizycznej wśród uczniów oraz promocja placówek wyróżniających się pod tym względem.

W zależności od grupy adresatów konkursu (przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych) uczestnicy będą m.in.: przygotowywać plakaty promocyjne, organizować wystawy prac dzieci, prowadzić lekcje wychowania fizycznego z uwzględnieniem różnych form aktywności fizycznej.

Kryteria wyboru laureatów konkursu to merytoryka (jakość i znaczenie przekazywanych informacji) oraz pomysłowość. 

W konkursie można wygrać 15 zestawów sportowych do gier i ćwiczeń – dla przedszkoli oraz 45 zestawów sprzętu sportowego dla szkół. 

Zgłoszenia należy przesłać do 15 grudnia 2014 r. pocztą tradycyjną na adres Instytutu Żywności i Żywienia (z dopiskiem Konkurs Dobrej Formy) lub pocztą elektroniczną elektronicznej na adres: [email protected] 

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: mw

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.