Sezonowo znaczy zdrowo
Truskawki, maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe. Ddatkowo czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Badania nad zdrowotnym wpływem owoców jagodowych wskazują, że mogą one chronić przed wieloma schorzeniami, przede wszystkim układu krążenia. Poza tym, np. czarna porzeczka stanowi bogate źródło witaminy C – zawiera jej ok. 183 mg w 100 g , wyprzedzając m.in. paprykę, kiwi czy cytrusy. Poziomka może być pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu, dzięki zawartości błonnika, który ma zdolność pochłaniania związków szkodliwych.
Owoce jagodowe są szczególnie bogate w witaminę C, zawierają też karotenoidy i witaminy z grupy B. Wyróżnia je też stosunkowo duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i oczywiście błonnika.
Maliny zawierają salicylany o właściwościach dezynfekujących, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych. Zawartość salicylanów w malinach jest jednak zbyt mała, aby mogły leczyć.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: IKA