Siemię lniane a poziom cholesterolu
Suplementacja siemienia lnianego okazała się skutecznym sposobem na obniżenie stężenia cholesterolu w populacji chorych z chorobą obwodową tętnic. Wyniki randomizowanego badania z podwójnie ślepą próbą opublikowano na łamach „The Journal of Nutrition”.
Podczas 12-miesięcznej obserwacji pierwszej grupie chorych (n=58) zalecono dietę z dodatkową suplementacją produktów zawierających drobno zmielone siemię lniane (30 g/dobę). Pozostali chorzy- stanowiący grupę kontrolną (n=52)- otrzymywali placebo w postaci produktów zawierających mąkę pszenną. Od każdego uczestnika pobierano próbki krwi żylnej w celu oceny stężenia cholesterolu na początku badania oraz po 1, 6 i 12 miesiącach. W każdej z grup dodatkowo wyodrębniono populacje chorych pozostających na leczeniu hipolipemizującym (z wykorzystaniem m.in. statyn).
Najlepsze wyniki osiągnięto w grupie spożywającej produkty z siemieniem lnianym – po 1 miesiącu obserwacji osiągnięto istotne obniżenie stężenia frakcji LDL-cholesterolu o 15 proc. (p=0,05), dodatkowo po 6 i 12 miesiącach to stężenie było niższe niż w tej grupie niż w grupie z placebo.
Podobne rezultaty zaobserwowano w podgrupach, które oprócz zaleconej diety, pozostawały na leczeniu hipolipemizującym. Po 12 miesiącach u chorych wyodbrębnionych z pierwszej grupy (n=36) zaobserwowano obniżenie stężenie LDL-cholesterolu średnio o 8,3 proc. w porównaniu ze stężeniem oznaczonym na początku badania. U chorych wyodrębnionych z grupy placebo (n=26) nastąpił natomiast wzrost stężenia LDL-cholesterolu średnio o 3 proc. w porównaniu z początkowym wynikiem lipidogramu.
Źródło: „Dietary Flaxseed Independently Lowers Circulating Cholesterol and Lowers It beyond the Effects of Cholesterol-Lowering Medications Alone in Patients with Peripheral Artery Disease”, J. Nutr. April 1, 2015 vol. 145, no. 4 749-757, doi: 10.3945/n.114.204594
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AP