Siemię lniane korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze - metaanaliza
W literaturze światowej pojawia się coraz więcej doniesień naukowych o pozytywnym wpływie siemienia lnianego na zdrowie. Przykładem może być metaanaliza badań pochodzących z baz danych MEDLINE i Cochrane Library opublikowana na łamach ostatniego numeru „The Journal of Nutrition”.
Najnowsza analiza wskazuje, że siemie wykazuje działanie hipotensyjne. Naukowcy wzięli pod lupę 11 badań, których uczestnicy spożywali siemię lniane prze okres minimun dwóch tygodni.
Okazuje się, że włączenie do diety produktów z siemieniem lnianym powodowało istotne obniżenie ciśnienia skurczowego (−1.77 mm Hg; 95% CI: −3.45, −0.09 mm Hg; p= 0,04) i rozkurczowego (−1.58 mm Hg; 95% CI: −2.64, −0.52 mm Hg; p= 0.003). Badacze wskazują, że było to również niezależnie od tego, czy osoba chorowała na nadciśnienie tętnicze, czy była zdrowa. Jeszcze większe korzyści zaobserwowano natomiast u uczestników, którzy spożywali siemię w postaci całych ziaren. Tu jednak czas przyjmowania nasion lnu oszacowano na co najmniej 12 tygodni.

Źródło: „Flaxseed Consumption May Reduce Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials”, J. Nutr., April 1, 2015, vol. 145no. 4, 758-765, doi: 10.3945/jn.114.205302
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AP