Soki w chorobie Alzheimera
Najnowsze badania wskazują na korzystną rolę soków owocowych w opóźnianiu rozwoju choroby Alzheimera. Ta prosta metoda ma zapobiegać odkładaniu się w mózgu białek odpowiedzialnych za niszczenie i upośledzenie jego funkcji.
Podawany w trakcie prowadzonych obserwacji sok jabłkowy przynosił korzystne efekty w opóźnianiu i zmniejszaniu objawów związanych z chorobą Alzheimera.
Badanie opiera się na wynikach testów przeprowadzonych na myszach - oceniały one zdolność uczenia się i myślenia zwierząt. Zbadano także ilość odkładanego beta-amyloidu i mechanizm jego powstawania.
Naukowcy zaznaczają, że wnioski z badań nie oznaczają, że picie olbrzymich ilości soku uchroni przed wystąpieniem choroby lub jest metodą jej leczenia.
Artykuł z wynikami badania został opublikowany w styczniowym numerze Journal of Alzheimer's Disease.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski