Soki w chorobie Alzheimera

Jan Jastrzębski
opublikowano: 03-02-2009, 00:00

Najnowsze badania wskazują na korzystną rolę soków owocowych w opóźnianiu rozwoju choroby Alzheimera. Ta prosta metoda ma zapobiegać odkładaniu się w mózgu białek odpowiedzialnych za niszczenie i upośledzenie jego funkcji.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Badanie zostało przeprowadzone w Massachusetts na myszach laboratoryjnych. Naukowcy sugerują, że stosowanie odpowiedniej diety może opóźnić rozwój chorób neurodegeneracyjnych.

Podawany w trakcie prowadzonych obserwacji sok jabłkowy przynosił korzystne efekty w opóźnianiu i zmniejszaniu objawów związanych z chorobą Alzheimera.

Badanie opiera się na wynikach testów przeprowadzonych na myszach - oceniały one zdolność uczenia się i myślenia zwierząt. Zbadano także ilość odkładanego beta-amyloidu i mechanizm jego powstawania.

Naukowcy zaznaczają, że wnioski z badań nie oznaczają, że picie olbrzymich ilości soku uchroni przed wystąpieniem choroby lub jest metodą jej leczenia.

Artykuł z wynikami badania został opublikowany w styczniowym numerze Journal of Alzheimer's Disease.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.