Spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty

AK
opublikowano: 18-11-2016, 13:03

Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w „BMC Cancer” istnieje związek między spożywaniem alkoholu, a zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworu prostaty u mężczyzn.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Do badania włączono 27 artykułów dotyczących związku pomiędzy spożyciem alkoholu a zapadalnością na raka prostaty oraz śmiertelnością w jego przebiegu. 

Pacjentów podzielono na grupy, w zależności od dziennej ilości wypijanego etanolu. Okazało się, iż nawet niskie dzienne spożycie alkoholu ma wpływ na większą zapadalnością na raka prostaty i wynosi od 8-23 proc. Wykazano też, ryzyko wzrasta wraz ze zwiększaniem się przyjmowanych dziennie dawek etanolu. Naukowcy udowodnili także, że śmiertelność w przebiegu nowotworu prostaty była większa w grupie pacjentów spożywających alkohol.

Opublikowany artykuł rzuca nowe światło na związek raka prostaty ze spożywaniem alkoholu. Ten rodzaj nowotworu  pozostaje 5. najczęstszą przyczyną zgonów wśród mężczyzn na świecie, dlatego  dalsze badania w tym kierunku są konieczne.

 

Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AK

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.