Spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty
Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w „BMC Cancer” istnieje związek między spożywaniem alkoholu, a zwiększeniem ryzyka rozwoju nowotworu prostaty u mężczyzn.
Do badania włączono 27 artykułów dotyczących związku pomiędzy spożyciem alkoholu a zapadalnością na raka prostaty oraz śmiertelnością w jego przebiegu.

Pacjentów podzielono na grupy, w zależności od dziennej ilości wypijanego etanolu. Okazało się, iż nawet niskie dzienne spożycie alkoholu ma wpływ na większą zapadalnością na raka prostaty i wynosi od 8-23 proc. Wykazano też, ryzyko wzrasta wraz ze zwiększaniem się przyjmowanych dziennie dawek etanolu. Naukowcy udowodnili także, że śmiertelność w przebiegu nowotworu prostaty była większa w grupie pacjentów spożywających alkohol.
Opublikowany artykuł rzuca nowe światło na związek raka prostaty ze spożywaniem alkoholu. Ten rodzaj nowotworu pozostaje 5. najczęstszą przyczyną zgonów wśród mężczyzn na świecie, dlatego dalsze badania w tym kierunku są konieczne.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AK