Substancje chemiczne, które znajdują się w opakowaniach żywności, przedostają się do organizmu [BADANIE]
Spośród 14 tys. znanych substancji chemicznych znajdujących się w opakowaniach żywności, ok. 25 proc. zostało następnie zidentyfikowane w organizmach ludzi - ustalił zespół naukowców ze Szwajcarii, USA i Wielkiej Brytanii. Może się to wiązać ze zwiększonym ryzykiem nowotworów.

Naukowcy na łamach "Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology" (JESEE) opublikowali we wtorek wyniki badań, w których opisują 3601 substancji chemicznych, które przedostają się do organizmu człowieka poprzez kontakt z żywnością. Znaleziono je w próbkach krwi, włosów i kobiecego mleka.
Do tych substancji zaliczono m.in. metale, lotne związki organiczne, substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe (PFAS) czy ftalany, o których wiadomo, że mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i sprzyjać rozwojowi nowotworów.
– Istnieją znane niebezpieczne substancje chemiczne, o których wiadomo, że mają one niekorzystne skutki dla zdrowia ludzi – powiedziała w rozmowie z "Washington Post" jedna z autorek artykułu Jane Muncke.
Substancje z opakowań produktów spożywczych potencjalnym zagrożeniem
Naukowcy od lat wiedzą, że substancje chemiczne mogą wydostawać się z opakowań do żywności. Twierdzą, że wysokie temperatury mogą powodować znaczne przenikanie się substancji, dlatego zalecają unikania podgrzewania żywności w pojemnikach na wynos. Także produkty o wysokiej kwasowości lub zawartości tłuszczów mają większą tendencję do wchłaniania substancji chemicznych. Podobnie jak żywność umieszczona w bardzo małych lub ciasnych pojemnikach.
Zdaniem Muncke szkodliwe są nie tylko związki chemiczne, które przedostają się z opakowań z tworzyw sztucznych.
– Prawdopodobnie najgorszy jest papier i tektura z recyklingu. I wiem, że ta wiadomość jest trudna do przyjęcia – zaznaczyła naukowczyni. W jej opinii recykling papieru, tektury lub plastiku do opakowań żywności prowadzi do wymieszania się z żywnością tuszów niespożywczych, co zwiększa ryzyko przedostania się substancji do organizmu człowieka.
Badacze twierdzą, że konieczne jest lepsze testowanie opakowań i wprowadzenie dalszych regulacji dotyczących tego, co uważa się za bezpieczne do przechowywania żywności.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Choroba Parkinsona. Nanoplastik może sprzyjać jej rozwojowi [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny