UE prześwietliła politykę żywieniową w szkołach

AR
opublikowano: 17-07-2014, 14:46

To pierwszy tak szeroki przegląd standardów dotyczących żywienia w szkołach europejskich i regulacji poszczególnych państw w tej kwestii. W raporcie na temat polityki żywieniowej w 28 krajach UE oraz Norwegii i Szwecji Polska wypadła raczej jako kraj mało restrykcyjny.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W opublikowanym dzisiaj sprawozdaniu pt. „Mapping of Natonal School Food Policies across the UE28 plus Norway and Switzerland” Komisja Europejska (KE) podsumowała m.in. postępy krajów europejskich w walce z otyłością wśród dzieci, a także ich troskę o uczenie dzieci od najmłodszych lat zdrowych nawyków żywieniowych. Oceny wypadły różnie.

Polityka stołówkowa

We wszystkich państwach objętych badaniem istnieją dokumenty regulujące ogólną politykę żywieniową w szkołach – to dobra wiadomość, wynikająca z raportu zleconemu przez Komisję Europejską Wspólnemu Centrum Badawczemu (JRC).  "Wygląda na to, że kraje europejskie zdają sobie sprawę ze znaczenia żywienia w szkołach dla zdrowia, rozwoju i wyników dzieci" – podsumowuje Komisja Europejska w notatce prasowej. Są jednak pewne zastrzeżenia: we wszystkich krajach wytyczne są inne. A w niektórych (w tym w Polsce) nie są obowiązkowe, a jedynie dobrowolne dla szkół.

Wśród państwowych środków, które mają promować zdrową dietę w placówkach edukacyjnych są m.in. wytyczne dot. jadłospisów i wielkości porcji (stosuje je 76 proc. krajów) oraz normy dot. składników odżywczych, które powinny znaleźć się w posiłkach (65 proc.). Poza tym w „odgórnych” dokumentach pojawiają się np. zakazy marketingu producentów żywności, prowadzenia automatów z żywnością (ok. 50 proc.) lub sprzedaży napojów słodzonych cukrem (82 proc.) na terenach szkół. Często promowany jest też dostęp do wody pitnej oraz ograniczenie (rzadziej całkowity zakaz) dostępu do słodyczy i słonych przekąsek.

Walka z otyłością w centrum uwagi

–  Pierwsza ocena polityki żywieniowej w szkołach jest ważnym elementem walki z otyłością –  powiedział Komisarz ds. zdrowia Tonio Borg. Według danych KE jedna trzecia dzieci na naszym kontynencie ma nadwagę lub otyłość, które zwiększają ryzyko wielu chorób, m.in. cukrzycy typu drugiego.

Fot. CC BY-SA 2.0 Lars Plougmann
Fot. CC BY-SA 2.0 Lars Plougmann
None
None

– Szkoły są ważnymi partnerami w naszych staraniach do zachęcenia dzieci do przyjęcia zdrowych nawyków żywieniowych, tak aby mogły one zdrowo rosnąć, mieć dobre wyniki w szkole i osiągnąć swój pełny potencjał – dodaje komisarz.

Z raportu wynika jednak, że aż 59 proc. krajów nie prowadzi żadnych badań na temat efektywności swojej polityki żywieniowej w szkołach – polityka istnieje, ale nikt nie przejmuje się czy jest skuteczna ani czy przyczynia się do poprawy zdrowia dzieci. Wygląda na to, że nadrobienie zaległości na tym polu to jedna z głównych rekomendacji dla europejskich szkół. A co powinna nadrobić Polska?

Polska na tle Europy

Jesteśmy jedynym krajem w Europie, który  nie stosuje ani żadnych szczegółowych restrykcji dotyczących rodzajów wydawanych przez szkoły obiadów ani też innych posiłków dostępnych w szkołach, np. tego czy na terenie placówki można kupić frytki, smażone w głębokim tłuszczu. Państwo reguluje natomiast odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych serwowanych dzieciom. Komisja Europejska chwali nas m.in. za przepisy dot. ograniczenia liczby kalorii dostarczanych w tłuszczach zwierzęcych na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinnego w diecie dzieci.

Jako jeden z nielicznych krajów Polska dopuszcza reklamy producentów żywności na terenach szkół, ograniczając tylko możliwość promowania produktów nierekomendowanych w diecie dziecka. Większość krajów ma bardziej restrykcyjne podejście do marketingu w klasach i na boiskach. Oprócz Polski, wyjątkiem są Niemcy, które wręcz zalecają szkołom pozyskiwanie sponsorów, jako środek finansowego wsparcia.

Badanie przeprowadzono z pomocą unijnej grupy wysokiego szczebla ds. żywienia i aktywności fizycznej, w ramach strategii UE w sprawie zagadnień zdrowotnych związanych z odżywianiem, nadwagą i otyłością z 2007 r. oraz planu działania UE w sprawie otyłości wśród dzieci na lata 2014-2020.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.