Witamina E a ryzyko raka wątroby
Wysokie spożycie witaminy E pochodzącej albo z diety, albo z suplementów może obniżać ryzyko raka wątroby – wynika z badań opublikowanych 17 lipca w Journal of the National Cancer Institute.
Naukowcy z Instytutu Onkologii w Szanghaju oraz Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville (stan Tennessee) doszli do takich wniosków na podstawie badań przeprowadzonych w grupie ponad 130 tys. kobiet i mężczyzn z Chin, w wieku 40-74 lata. Regularnie zbierano od nich dane na temat nawyków żywieniowych (w tym zażywania suplementów z witaminami A, B, C, E, preparatów multiwitaminowych oraz z wapniem), a także stylu życia, aktywności fizycznej i zawodowej oraz przebytych chorób.
W analizie uwzględniono dane dotyczące czynników ryzyka raka wątroby, jak wiek, wskaźnik masy ciała (BMI), występowanie tego nowotworu w rodzinie, przebycie wirusowego zapalenia wątroby typu B lub C, przewlekła choroba wątroby, marskość, kamica żółciowa, cukrzyca. Pytano też o spożycie alkoholu i palenie papierosów.
Stan zdrowia badanych sprawdzano co 2-3 lata. Celem badaczy było porównanie ryzyka raka wątroby wśród uczestników, którzy mieli wysokie spożycie witaminy E z tymi, którzy dostarczali organizmowi niewielką ilość tej witaminy. Analizą objęto 267 pacjentów (118 kobiety i 149 mężczyzn), u których rozpoznano raka wątroby po dwóch latach od włączenia do badania. Okazało się, że witamina E, tak pochodząca z diety jak i suplementacji, zmniejszała ryzyko zachorowania na ten nowotwór. Dotyczyło to uczestników zarówno nie mających obciążeń rodzinnych, jak i tych z rakiem wątroby w wywiadzie rodzinnym.
Rak wątroby jest trzecią najczęstszą przyczyną umieralności z powodu nowotworów na świecie. Około 85 proc. przypadków raka wątroby występuje w krajach rozwijających się, z 54 proc. w samych Chinach.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Iwona Kazimierska