Wysokobiałkowe posiłki w otyłości

Jan Jastrzębski
opublikowano: 25-11-2008, 00:00

W listopadowym Nutrition & Dietetics opublikowano wyniki badań nad wpływem zawartości białka w posiłkach na metabolizm tłuszczów. Okazuje się, że eliminują one niekorzystną zależność między otyłością a oksydacją tłuszczów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Przebadano 18 dorosłych (średni wiek 40 lat), z których 8 miało nadwagę, 6 miało wagę normalną i 4 było otyłych. Ich metabolizm tłuszczów był kontrolowany po 8 godzinach od spożycia posiłku.

Użyto trzech rodzajów posiłku: kontrolnego (14% białek, indeks glikemiczny GI=65), wysokobiałkowego z wysokim GI (33% białek, GI=74) i wysokobiałkowego z niskim GI (35% białek, GI=45).

Występuje dodatnia zależność pomiędzy większą masą ciała a gorszą skutecznością spalania tłuszczów po posiłku. Australijscy naukowcy zauważyli, że do poprawy tej relacji prowadzi dieta bogata w białka, która skutkuje bardziej efektywną oksydacją tłuszczów.

Nie zauważono wpływu indeksu glikemicznego na metabolizm tłuszczów.

Źródło: Nutrition & Dietetics 2008; 65(4):246 - 252

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.