Wysokobiałkowe posiłki w otyłości
W listopadowym Nutrition & Dietetics opublikowano wyniki badań nad wpływem zawartości białka w posiłkach na metabolizm tłuszczów. Okazuje się, że eliminują one niekorzystną zależność między otyłością a oksydacją tłuszczów.
Użyto trzech rodzajów posiłku: kontrolnego (14% białek, indeks glikemiczny GI=65), wysokobiałkowego z wysokim GI (33% białek, GI=74) i wysokobiałkowego z niskim GI (35% białek, GI=45).
Występuje dodatnia zależność pomiędzy większą masą ciała a gorszą skutecznością spalania tłuszczów po posiłku. Australijscy naukowcy zauważyli, że do poprawy tej relacji prowadzi dieta bogata w białka, która skutkuje bardziej efektywną oksydacją tłuszczów.
Nie zauważono wpływu indeksu glikemicznego na metabolizm tłuszczów.
Źródło: Nutrition & Dietetics 2008; 65(4):246 - 252
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Jan Jastrzębski